Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyria synkistää YK:n juhlakokousta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Syyrian sota on pimentänyt kansainvälisiä näkymiä jo neljä ja puoli vuotta. Syyria on noussut säännöllisesti yhdeksi pääteemoista myös YK:n yleiskokouksen vuosittaisella huippukokousviikolla, mutta sota jatkuu siitä huolimatta entisellä tuhovoimallaan.

Tänä vuonna Syyria ja sen sodasta versovat terrorismi ja pakolaiskriisi hallitsevat yleiskokouksen maisemaa aiempaa selvemmin, vaikka kilpailu kansainvälisestä huomiosta on nyt poikkeuksellisen kovaa. YK:n yleiskokous on eräänlainen kansainvälisen politiikan messutapahtuma, jossa myös hirveydet ovat esillä.

Maanantaina alkavaan huippukokousviikkoon osallistuu yli 160 valtioiden ja hallitusten päämiestä. Se on eri arvioiden mukaan kaikkien aikojen ennätys. Ministereitä on paikalla joukoittain. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää Suomen virallisen puheenvuoron yleiskokouksessa tiistaina.

Yhdistyneet kansakunnat täyttää 70 vuotta, ja kyseessä on juhlakokous. Virallinen huipentuma on erillinen kehityshuippukokous, jonka on määrä hyväksyä sunnuntaina vuoteen 2030 ulottuva maailman kestävän kehityksen ohjelma. Ohjelman huomiota herättävin kohta on sitoumus kitkeä köyhyys maailmasta kokonaan 15 vuodessa.

Julistus jää ainakin tilapäisesti katveeseen pian juhlallisten allekirjoitusten jälkeen. Maanantaiaamuna yleiskokoussalissa puhuu suuri joukko maailman keskeisiä poliittisia johtajia.

Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa seuraavat muiden ohessa Venäjän Vladimir Putin, Kiinan Xi Jinping, Iranin Hassan Ruhani ja Ranskan François Hollande. Iltapäivällä puhuu Kuuban presidentti Raul Castro. Paavi Franciscus oli vuorossa jo perjantaina kehityshuippukokouksessa.

Venäjä on nähnyt paljon vaivaa lisätäkseen Putinin YK-osuuden näkyvyyttä. Kyseessä on hänen ensimmäinen osallistumisensa YK:n huippukokousviikkoon kymmeneen vuoteen. Xi vuorostaan on yleiskokouksessa presidenttinä ensimmäistä kertaa.

YK:n merkitys Venäjälle on kasvanut. Pysyvän jäsenen asema YK:n 15-paikkaisessa turvallisuusneuvostossa on Venäjälle ydinaseistuksen ohella tärkein kiinnitys suurvalta-asemaan. Kiinan riippuvaisuus turvallisuusneuvoston jäsenyydestä on vastaavasti vähentynyt.

Turvallisuusneuvosto on Venäjälle tärkeä väline, kun maa suojaa etujaan Syyriassa ja pyrkii estämään länsimaille suosiollisen ratkaisun sotaan.

Venäjä on toistuvasti estänyt päätöslauselmat, jotka voisivat heikentää Syyrian presidentin Bashar al-Assadin asemaa. Turvallisuusneuvostossa on löytynyt yksimielisyys vain al-Assadin kemiallisten aseiden tuhoamisesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä terrorismia vastaan.

Ennen Putinin YK-matkaa Venäjä on harkitun näkyvästi lisännyt sotilaallista tukeaan Syyrialle ja samalla kannustanut Yhdysvaltoja neuvotteluihin, joissa myös al-Assadin hallitus olisi edustettuna.

Yhdysvallat on vuorostaan hakenut uusia keinoja tukea Syyrian maltillista oppositiota, joka olisi vaihtoehto sekä al-Assadille että sodasta voimansa saaneelle terroristijärjestö Isisille. Yksi mahdollisuus on aseapu kapinallisryhmille.

Putinin viesti on, ettei Syyrian sotaa voida ratkaista ilman Venäjää. Myös Yhdysvallat on yleiskokouksen lähestyessä viestinyt kiinnostusta uuteen yritykseen hakea poliittista ratkaisua Syyrian sotaan. Perjantaina kerrottiin Putinin ja Obaman tapaavan tulevana maanantaina.

Edistys Syyrian rauhoittamisessa olisi 70-vuotiaan YK:n arvoinen asia, vaikka lähtökohdat ovat kyyniset ja kaukana järjestön alkuihanteista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat