Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian johtajat tuhosivat Nokian

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomessa on etsitty hartaasti yhteisymmärrystä siitä, onko kustannuskilpailukyvyssämme ongelma, ja jos on, mitä sille voisi tehdä. Ne, jotka hyötyisivät yksikkötyökustannusten pienentämisestä, puhuvat työn hinnasta. Ne, joille kustannusten pienentäminen toisi menetyksiä, puhuvat viennin rakenteen muuttamisesta.

Molemmille näkemyksille on löydettävissä tukea. Mutta mikä merkitys on sillä, kuinka johtamisessa onnistutaan?

Eri maiden vertailu pohjautuu karkeistuksiin ja yleistyksiin. Jokaisessa maassa on laaja yrityskenttä ja monia johtamistapoja.

Yleisesti voi sanoa, että Ruotsissa yrityskulttuuri on osallistavampaa ja avoimempaa kuin Suomessa. Työntekijät osallistuvat enemmän yritystä koskeviin ratkaisuihin. Heitä sidotaan yhtiön etuun.

Monissa suomalaisissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä paikallisen sopimisen lisääminen istuu hyvin yrityskulttuuriin, sillä työntekijän ja -antajan välinen yhteys on läheinen ja intressit koetaan helposti yhteneviksi.

Johtajuuteen alkaa syntyä haasteita, kun yrityskatraassa edetään kohti suurimpia yhtiöitä. Kun matka alaisten ja työnantajan välillä kasvaa, tunne etujen yhtenevyydestä ohenee. Jos tähän liittyvät – kuten monessa yrityksessä juuri nyt – taloudelliset vaikeudet, organisaatiomuutokset ja stressi, yritysten johtamisella on todella merkitystä. Jos johtajat vastaavat lisäämällä käskytystä ja pakkoa sekä heikentämällä luottamusta ja avoimuutta, he etääntyvät entisestään alaisista ja toisinaan myös yrityksen taloudellisista intresseistä.

Esimerkki tästä on Nokia. Jos Nokia olisi onnistunut paremmin, kilpailukykyyn liittyvät murheet olisivat Suomessa nyt pienemmät.

Ranskalaisen johtamiseen erikoistuneen kauppakorkeakoulun Inseadin professori Quy Hu ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Timo Vuori ovat tehneet laajan selvityksen Nokian johtamisesta matkapuhelintoimintojen romahdusta edeltävältä ajalta.

Suomessa pohdinta Nokian äkkijyrkän alamäen syistä lipsahti tuotekuvailuksi – sen pohtimiseksi, miten käyttöjärjestelmä Symbian muokkautui nahkeaksi, pieni markkinaosuus ajoi ulkopuoliset ohjelmistoja ja laitteita suunnittelevat muiden valmistajien syliin, kosketusnäyttöpuhelimet tulivat myöhään ja Applen iPhone pääsi yllättämään.

Oikea kysymys olisi: "Miksi näin kävi?" Nokian nousu 1990-luvulla tuli kehittäjävetoisesti, alhaalta päin. Mitä suuremmaksi yhtiö kasvoi, sitä nurinkurisemmaksi menetysresepti muuttui: viisaus muutti yläkertaan.

Inseadille tehdyn tutkimuksen vastaus kysymykseen on, että Nokian tuhosi pelko. Nyörejä hallussaan pitänyt ylin johtajisto erkaantui tuotteiden kehittäjistä ja keskijohdosta, kun kilpailijat alkoivat rynniä rinnalle.

Keskijohto sävytti alempaa tulevaa viestiä markkinoista ja kuluttajien tarpeista sellaiseksi, että – Inseadin haastattelemien ihmisten "äärimmäisen temperamentikkaaksi" ja "keuhkojen täydeltä huutavaksi" kuvailema – ylin johto ei olisi suuttunut. Selvityksestä käy ilmi, että pelolla johtaminen kulminoitui pääjohtaja Jorma Ollilaan.

Kun esimerkiksi arvio uusien projektien aikatauluista kiristettiin liian optimistiseksi ja ylin johto viritti sitä kilpailijoiden paineessa vielä vähän lisää, seurauksena oli epäluotettavia ja keskeneräisiä tuotteita.

Keskijohto pelkäsi työpaikkansa ja resurssiensa puolesta. Organisaatiossa kokonaisuuden etu väistyi ja työntekijät alkoivat suojella itseään ja omaa ryhmäänsä.

Nokian opetus kilpailukykyväittelyyn on, että hyvä johtaminen voi viedä molempien kantojen voittoon. Hyvien johtajien organisaatiot uskaltavat ja kehittävät. Todennäköisyys löytää kilpailukykyisempiä tuotteita kasvaa, ja valmius joustaa työpaikoilla lisääntyy. Huutamalla johdetut tuhoutuvat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat