Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tupakoinnin kitkemiseksi löytyi jälleen uusia keinoja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen nykyisen tupakkalain tavoite on harvinaisen selkeä: lain päämääränä on tupakkatuotteiden käytön loppuminen. Ei siis haittojen minimointi vaan yksiselitteisesti se, että Suomessa ei vuonna 2040 tupakoitaisi.

Ihan vielä tavoitteessa ei olla, vaikka tupakointi on vähentynyt samaa tahtia kuin tupakkalaki on kiristynyt. Vuonna 2014 päivittäin tupakoivia oli miehistä 17 prosenttia ja naisista 14 prosenttia.

Tupakoivien osuus vähenee tasaisesti mutta hitaasti. Jos väheneminen jatkuu nykyistä tahtia, vuonna 2025 tupakoisi 13 prosenttia miehistä ja yhdeksän prosenttia naisista – silloinkin oltaisiin vielä kaukana ihannetilasta eli tupakoimattomuudesta.

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole luopunut tavoitteesta. Ministeriöllä riittää ideoita tupakkamiesten ja -naisten panemiseksi entistä ahtaammalle. Ministeriössä on valmisteltu uutta tupakkalakia, jonka lausuntokierros päättyy 28. syyskuuta.

Uuden lakiesityksen keskeisiin kohtiin kuuluu muun muassa se, että taloyhtiö pystyy aiempaa helpommin kieltämään tai rajoittamaan tupakointia parvekkeella ja asunnon ulkoalueella eli pihalla tai terassilla. Kieltoon tai rajoitukseen tarvittaisiin terveysviranomaisen lausunto siitä, että tupakoinnista seuraa savuhaittaa.

Lähtökohta ei ole yleinen parveketupakoinnin kielto vaan se, että savu ja haju eivät saa haitata muita asukkaita. Esimerkiksi ylimmän kerroksen avoparvekkeilla voinee vastedeskin tupakoida.

Uusi tupakkalaki poistaa savukkeista makuaineet, esimerkiksi mentolin, tosin viiden vuoden siirtymäajan jälkeen. Kielto ei ole suomalaista keksintöä vaan perustuu EU:n tupakkatuotedirektiiviin.

Direktiivin takia tupakka-askeihin ja muihin vähittäismyyntipakkauksiin tulee lähikuvia tupakan terveyshaitoista nykyisten tekstien lisäksi. Terveysvaroitusten arvioidaan säpsäyttävän tehokkaammin kuvan kanssa.

Kiristyksiä tulee myös sähkösavukkeiden myyntiin, nuuskan sallittuihin tuontimääriin ja tupakkatuotteiden matkustajatuontiin Euroopan talousalueen ulkopuolelta, lähinnä Venäjältä.

Tämän lisäksi hallitus aikoo korottaa tupakkaveroa tuntuvasti: askin hinta nousee vaalikauden aikana kaksi euroa. Tupakoimattomuuteen kannattaa pyrkiä, vaikka valtio menettää hyvän verotulojen lähteen. Säästöä tulee terveyskuluissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat