Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valio on kilpailumyönteisen hallituksen sokea piste

Pääkirjoitus
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Juha Sipilän (kesk) hallitus saattaa olla Suomen historian kilpailumyönteisin hallitus. Se aikoo vähentää kilpailua haittaavia normeja ja määräyksiä sekä sujuvoittaa lupa- ja valitusprosesseja.

Hallitus aikoo vauhdittaa Postin ja VR:n monopolien purkua. Julkisia palveluita avataan kilpailulle. Kauppojen aukiolon vapauttamisesta hallitus ehti jo päättää.

Hallituksen markkinataloushenkisessä kilpailupoliittisessa linjassa on kuitenkin yksi iso poikkeus: Valio.

Valio on päähallituspuolue keskustan erityissuojelussa. Meijerillä onkin historiallisesti vahvat siteet agraaritaustaiseen keskustaan. Valion omistajia ovat suomalaiset maanviljelijät, joilta yhtiö hankkii käyttämänsä raakamaidon – noin kaksi miljardia litraa vuosittain. Valion osuus Suomen raakamaitomarkkinasta on 82–85 prosenttia.

Valio on hankalassa tilanteessa. Sen tärkein vientimarkkina tyrehtyi, kun Venäjä sulki viime syksynä rajansa EU:n maitotuotteilta. Vastapakotteiden vuoksi EU:n maitomarkkinat ovat myllerryksessä ja tuottajahinnat ovat laskeneet rajusti. Vähittäiskaupan asema suhteessa ruokateollisuuteen on vahva: kauppa tuo hyllyihin omia merkkejään ja laskee kilvan hintojaan.

Markkinaoikeus tuomitsi Valion viime vuonna 70 miljoonan euron sakkoihin määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Tuomion mukaan Valio yritti savustaa tanskalais-ruotsalaisen kilpailijansa Arlan pois Suomen markkinoilta niin sanotulla saalistushinnoittelulla eli laskemalla perusmaitojen hinnan alle muuttuvien kustannusten.

Valio on valittanut tuomiosta korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Jos markkinaoikeuden tuomio pysyy, Valiota uhkaavat lisäksi yli 100 miljoonan euron korvausvaateet.

Keskustalaiset ovat arvostelleet kilpailuviranomaisten toimintaa kovasanaisesti ja vaatineet kilpailulain muuttamista. Kilpailulainsäädännön muutostarpeiden selvittäminen kirjattiin hallitusohjelmaan.

Vyörytys on jatkunut sen jälkeenkin. Elokuussa eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk) vaati muutoksia kilpailulainsäädäntöön, jotta suomalainen ruoka olisi kilpailukykyistä. Europarlamentaarikko Hannu Takkula (kesk) vaati samaa.

Keskustalaiset haluavat muuttaa kilpailulaista niin sanotun relevantin markkina-alueen määrittelyn. Ongelmana on, että kyseistä asiaa on vaikea muuttaa lainsäädännöllä.

Kilpailuviraston Valio-tutkimuksissa perusmaitojen markkina-alueeksi määriteltiin Suomi. Jos alue olisi laajempi, esimerkiksi koko Eurooppa, Valiota ei voisi syyttää Suomessa määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

Markkina-alueen määrittely tutkitaan aina tapauskohtaisesti sen mukaan, miten se todellisuudessa muotoutuu. Relevantti markkina-alue on siis tutkimukseen perustuva fakta, joka määritellään kyseisen tuotteen kysynnän ja tarjonnan mukaan tutkimalla tuottajien, kauppojen ja kuluttajien toimintaa.

Perusmaitojen markkina-alue on Suomi, koska täällä juodaan käytännössä pelkästään suomalaista maitoa. Esimerkiksi juustojen relevantti markkina-alue olisi varmasti laajempi.

Työ- ja elinkeinoministeriö asetti työryhmän selvittämään kilpailulainsäädännön muutostarpeita. Selvitystyö ei ole kovin vaikea. Työryhmä kysyi EU:lta, voiko Suomi kansallisesti muuttaa relevantin markkina-alueen määrittelyä. Ei voi, oli komission vastaus tiivistettynä.

Komission kilpailupääosaston pääjohtaja Alexander Italianer totesi vastauskirjeessään, että relevantti markkina on apuväline, jota käytetään yritysten markkinavoiman määrittelyyn. Kaikki jäsenmaat käyttävät yhtenäistä markkinamäärittelykäytäntöä, jonka myös EU:n tuomioistuin on vahvistanut.

Jos Suomi kuitenkin tekee kansalliseen kilpailulakiin EU-sääntelystä poikkeavan markkinamäärittelyä koskevan määräyksen, sitä voisi soveltaa vain silloin, jos kyse on Suomen sisäisestä markkinasta.

Kansallisen kilpailulain muuttamisesta ei siis olisi Valiolle mitään hyötyä. Arlan kautta löytyy kytkentä muihin jäsenvaltioihin, joten relevantti markkina määriteltäisiin edelleen EU-sääntöjen mukaisesti.

Terveestä kilpailusta ja tehokkaista markkinoista hyötyvät kuluttajat ja koko kansantalous. Kilpailumyönteisen hallituksen kannattaisi muistaa, että kilpailusäädösten tehtävä on pitää kilpailu terveenä.

Marko Junkkari marko.junkkari@hs.fi
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat