Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tervetuloa sikolättiin, Helsingin keskustaan

Pääkirjoitus
 
Heli Saavalainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kotimaantoimittaja.

Röykkiöittäin pikaruokapakkauksia, muovipusseja ja paperia. Pulloja siellä täällä. Näkymä Helsingin Elielinaukiolla on siivoton.

Taannoinen näkymä lentokenttäbussin päätepysäkiltä on piirtynyt lähtemättömästi mieleen. Tämän matkailijat kohtasivat ensimmäiseksi Helsinkiin tullessaan: Tervetuloa Suomeen, tervetuloa sikolättiin.

Samanlaista sotkua on ympäri Helsinkiä tämän tästä, oli lähellä roska-astioita tai ei. Esimerkiksi Musiikkitalon edustan nurmikko pursuaa muoviroskaa lähes joka aamu. Valkoposkihanhet syövät ruohoa roskien ja tyhjien tölkkien seassa.

Ironista kyllä, julkinen paheksunta ei suinkaan kohdistu roskaajiin vaan hyvin usein lintuihin. Valkoposkihanhet sotkevat. Tappaahan ne pitäisi. Ja merimetsot. Nekin sotkevat, värjäävät ulkoluodot – joilla kukaan ei asu – valkoisiksi. Tänäkin kesänä on tehty monta esitystä merimetson rauhoituksen purkamiseksi.

Olisikohan sittenkin syytä kääntää katsetta viattomista luontokappaleista todellisiin roskaajiin?

Roska-astioita toki pitää olla riittävästi varsinkin massatapahtumissa. Siivottomuus ei kuitenkaan johdu roskisten puutteesta vaan välinpitämättömyydestä.

Asukkaat ovat paikoin kyllästyneet epäsiisteyteen ja ryhtyneet toimeen ympäristön siistimiseksi. Esimerkiksi Kallio-liike on aloittanut kampanjan Vaasanpuistikon siistimiseksi. Liike muistuttaa, että isoissakin yleisötapahtumissa pätevät normaalit pelisäännöt: sotkuja ei pidä jättää muiden siivottaviksi.

Sotkut kyllä siivotaan päivällä, ja katuja pestään. Se ei ole ilmaista touhua. Katujen ja puistojen puhtaanapito maksaa pelkästään Helsingissä yli 13 miljoonaa euroa vuodessa. Se on yli puolet summasta, jonka kaupunki käyttää katujen ja puistojen talvikunnossapitoon.

Kaupunkinäkymä lentokenttäbussin päätepysäkillä on näyteikkuna Suomeen. Valkopostihanhet eivät sitä pilaa, päinvastoin. Kuten nurmialuetta syksyisenä arkiaamuna siivonnut työntekijä taannoin sanoi, hanhien jätökset maatuvat.

Muovi ei maadu. Sitä päätyy meriin ja eläimiin. Lähes kaikilla merilinnuilla on elimistössään muoviroskaa. Sitä päätyy myös kaloihin ja hylkeisiin.

Roskaaminen on ikuisuusongelma, joka ei ratkea suurentamalla roskiksia. Arkiympäristön siisteys on pitkälti asenteista kiinni.

Heli Saavalainen heli.saavalainen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kotimaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat