Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Enemmän kuin aluevaalit

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tänään sunnuntaina Kataloniassa järjestetään aluevaalit, jotka ovat kääntyneet eräänlaiseksi kansanäänestykseksi Katalonian irrottamisesta Espanjasta. Vaaleista on tulossa jännitysnäytelmä, jossa äänestysvilkkaus voi nousta ratkaisevaan asemaan.

Itsenäistä Kataloniaa kannattavat puolueet ovat muodostaneet vaaleihin yhteisen ehdokaslistan. Puolueiden mukaan ne aikovat käynnistää Katalonian itsenäistymisprosessin, mikäli ne saavat enemmistön alueparlamentin paikoista.

Tämä on suunnitelman ensimmäinen heikko kohta, sillä alueparlamentissa enemmistön paikoista voi saada, vaikka ei saisi enemmistöä annetuista äänistä.

On outoa ryhtyä ajamaan tämän mittaluokan hanketta, jos selvästi yli puolet äänestäjistä ei ole antanut sille tukeaan.

Toinen heikko kohta on se, että itsenäisyyttä ajavat puolueet ovat olleet epämääräisiä kuvaillessaan itsenäisyyden seurauksia ja kustannuksia. Itsenäinen Katalonia ei esimerkiksi tuosta vain marssisi EU:hun ja euromaaksi.

Edessä voi olla myös vakava yhteenotto Espanjan hallituksen kanssa. Hallitus on pitänyt kiinni kannastaan, että itsenäisyyshanke on laiton. Talouskriisistä toipuvan Espanjan kannalta voisi olla parempi avata neuvottelut Katalonian itsehallinnosta kuin antaa itsenäisyyshankkeen edetä liian pitkälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat