Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perusoikeudet eivät riipu suhdanteista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomessa on taas virinnyt keskustelu perustuslaista ja siihen kirjatuista perusoikeuksista. Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikeet rinnakkaisen sosiaaliturvajärjestelmän kehittämisestä oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille ovat valtiosääntöoikeuden professoreiden mukaan perustuslain vastaisia. Joidenkin oikeusoppineiden mielestä hallituksen pakkolait rikkovat kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksia.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) ja monet muut poliitikot ovat sitä mieltä, että perusoikeuksien liian tiukka tulkinta estää vaikeassa taloustilanteessa välttämättömien uudistusten tekemisen. Viime vaalikaudella sote-ratkaisu tyssäsi eduskunnan perustuslakivaliokuntaan.

Kritiikki kohdistuu ennen kaikkea valtiosääntöoppineisiin – Zyskowiczin termillä perusoikeusfundamentalisteihin – joita eduskunnan perustuslakivaliokunta kuulee päätöksenteossaan. Fundamentalisti-termi on osuva, sillä perusoikeuksilla suojataan yhteiskunnan kaikkein perustavanlaatuisimpia asioita: kaikille tasaveroisesti kuuluvia ihmisoikeuksia ja yksilön suojaa julkisen vallan mielivaltaa vastaan.

Perusoikeuksiin ei pidä puuttua suhdanteiden tai päivänpolitiikan varjolla. Silti Suomen nykyjärjestelmän toimivuutta on syytä pohtia.

Suomessa toimii perustuslaillisuuden ennakkovalvonta, josta vastaa eduskunnan perustuslakivaliokunta. Se antaa muille eduskunnan valiokunnille lausuntoja niiden käsittelyyn tulevien lakiehdotusten perustuslainmukaisuudesta ja suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

Päätöstensä tukena perustuslakivaliokunnan kansanedustajat kuulevat asiantuntijoita, lähinnä valtiosääntöoikeuden professoreita. Koska Suomen yliopistoissa alan professoreita on vain kourallinen, samat asiantuntijat ramppaavat jatkuvasti kuultavina. Heillä on siis paljon tulkintavaltaa.

Ilmiö ei silti ole mitenkään uusi. Professori Esko Riepula julkaisi vuonna 1973 tutkimuksen perustuslakivaliokunnan toiminnasta. Riepulan tutkimuksen mukaan asiantuntijavalta oli keskittynyt 3–4 valtiosääntöoppineen käsiin. Valiokunta seurasi heidän tulkintasuosituksiaan 90-prosenttisesti.

Uutta onkin lähinnä perusoikeuksien korostuminen valiokunnan työssä. Vuonna 2000 voimaan tulleeseen perustuslakiin on kirjattu kattavasti modernit perusoikeudet, jotka vastaavat Suomea sitovien ihmisoikeussopimusten sisältöä.

Kokoomuksen suhtautuminen perustuslakivaliokuntaan on viime vuosina muuttunut. Valiokunta oli aikoinaan kokoomuslaisten läänitys – sen puheenjohtajana toimi vuosina 1945–2011 aina kokoomuslainen.

Viime kevään vaalien jälkeen valiokuntapaikkojen jaossa perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuus ei kelvannut kokoomukselle eikä muillekaan isoille puolueille. Puheenjohtajaksi nousi lopulta vasemmistoliiton Annika Lapintie.

Takavuosina perustuslakivaliokunnassa istui pääsääntöisesti kokeneita kansanedustajia. Nyt siellä kokoomusta edustavat vain ensimmäisen kauden kansanedustajat.

Perustuslakivaliokunnan suosion vähenemiseen vaikuttaa osittain valtava työmäärä. Etenkin vaalikauden lopussa valiokunta on aivan tukossa lakiesityksistä. Valiokunta on luonteeltaan juridinen, joten poliittisten irtopisteiden keruu on myös vaikeaa.

Perustuslakivaliokunnan edellinen varapuheenjohtaja Outi Mäkelä (kok) esitti vuonna 2014, että Suomessa olisi syytä selvittää perustuslakituomioistuimen perustamista.

Se olisi iso muutos Suomen vallanjaossa. Perustuslakivalvonnassa siirryttäisiin etukäteiskontrollista jälkikäteisvalvontaan. Samalla eduskunnan suvereeni asema ylimpänä lakia säätävänä elimenä heikkenisi, sillä tuomioistuin voisi määrätä sen muuttamaan lakeja. Silti asiaa kannattaisi selvittää – varsinkin jos perustuslakivaliokunnan toiminta puoluepolitisoituu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat