Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen tilanne on synkkä tai synkempi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen talouden tilanne on vakava, alkaa valtiovarainministeriön maanantaina julkistama talouskatsaus. Synkkä alkulause vastaa katsauksen sisältöä. Suomen talous on supistunut jo kolme vuotta, ja kasvu jää myös lähivuosina kilpailijamaita heikommaksi. Suomen kilpailukyky on verrokkimaita heikompi, ja markkinaosuuksien menetys jatkuu.

Ministeriö arvioi kuluvan vuoden talouskasvun jäävän 0,2 prosenttiin. Ensi vuodelle se povaa 1,3 prosentin kasvua, joka on 0,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin keväällä arvioitiin. Työttömyysaste nousee tänä vuonna 9,6 prosenttiin. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa huolestuttavaa vauhtia. Teollisuustuotannon arvioidaan vuonna 2017 olevan noin neljänneksen alempana kuin kymmenen vuotta sitten.

Katsauksen mukaan on mahdollista, että tulevaisuus on vielä ennustettua synkempi, sillä kansainvälisessä taloudessa riittää riskejä: kasvun hidastuminen Kiinassa, geopoliittiset jännitteet Venäjällä ja Lähi-idässä sekä rahoitusmarkkinoiden epävarmuus.

Ministeriön katsauksen myönteinen pilkahdus on teollisuuden investointien mahdollinen viriäminen. Äänekosken sellutehtaan rakentaminen on jo aloitettu, ja tehdasteollisuuden rakennusinvestointien arvioidaan vauhdittuvan laajemminkin. Myös raakaöljyn halpeneminen saattaa avittaa Suomea.

Hallitus julkisti maanantaina budjettiehdotuksensa ensi vuodelle. Vaikka hallitus esittää ensi vuodelle nettovaikutukseltaan 800 miljoonan euron sopeutustoimia, valtion 54,1 miljardin euron budjetti on silti hieman suurempi kuin tänä vuonna. Syinä ovat kunnille maksettavat korvaukset, työttömyyden lisääntyminen ja maahanmuuton kasvu. Uutta velkaa valtio arvioi ottavansa ensi vuonna viisi miljardia euroa.

Budjetin suurimmat leikkaukset kohdistuvat koulutukseen (150 miljoonaa euroa) ja kehitysyhteistyöhön (200 miljoonaa euroa). Jäädyttämällä eri etuuksien indeksikorotuksia valtio säästää ensi vuonna 70 miljoonaa euroa. Uutena asiana hallitus kertoi budjettiesityksessään jatkavansa muiden kuin toimeentulotuen indeksijäädytyksiä myös vuosina 2017–2019.

Hallitusohjelmassa kerrottiin, että eläkkeensaajan asumistukijärjestelmä lakkautetaan kokonaan ja muutetaan yleiseksi asumistueksi. Jopa 40 000 eläkeläistä olisi menettänyt tuen lakkauttamisen vuoksi yli sata euroa kuukaudessa. Nyt hallitus kaavailee lieventävänsä muutosta määrittelemällä tuen pienenemiselle 60 euron katon.

Lapsiperheisiin osuvat muun muassa subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus, ryhmäkokojen kasvattaminen, päivähoitomaksujen korotus ja lapsilisien leikkaus.

Oppositio on perustellusti kritisoinut hallitusta siitä, ettei hallitus ole julkistanut kunnollista vaikutusarviointia siitä, miten leikkaukset osuvat eri väestöryhmiin.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen talousohjelmaan kirjattu keskeinen tavoite on "taittaa" Suomen velkaantuminen suhteessa bruttokansantuotteeseen vuoteen 2019 mennessä. Valtiovarainministeriö arvioi, ettei tähän tavoitteeseen päästä.

Suomi on sitoutunut EU:n vakaus- ja kasvusopimuksessa siihen, että julkisen talouden velka suhteessa bruttokansantuotteeseen ei ylitä 60 prosentin rajaa. Julkiseen talouteen kuuluvat valtion lisäksi myös kunnat ja eläkerahastot.

Ensi vuonna Suomen julkinen velka nousee yli 64 prosentin. Suhdeluku jatkaa siitä kasvuaan, koska Suomen talouskasvun odotetaan olevan hidasta. Vuonna 2019 velkasuhde nousee valtiovarainministeriön mukaan jo 66,6 prosenttiin.

EU-komissio tuskin puuttuu velkasuhderajan rikkomiseen, sillä näillä näkymin Suomi pääsee ensi vuonna toisen raja-arvon alle. Sopeutustoimien seurauksena Suomen alijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen painunee ensi vuonna 2,8 prosenttiin eli alle kolmen prosentin rajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat