Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvotteluratkaisu olisi parempi kuin pakottavat lait

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työmarkkinajärjestöt eivät saaneet aikaan yhteistä esitystä työn hinnan alentamiseksi pääministeri Juha Sipilän (kesk) asettamaan määräaikaan eli maanantain alkuiltaan mennessä. Se oli odotettavissa.

Järjestöt kuitenkin jatkavat – Sipilän pyynnöstä – yhteisen esityksen valmistelua. Aikaa on jokunen viikko.

Työvoimakustannusten alentamisen lisäksi mukaan on nyt kytketty tulevien vuosien palkkaratkaisu.

Hallitus omalta osaltaan peruu epäoikeudenmukaisiksi koetut leikkaukset ylityö- ja sunnuntailisiin. Vastaavaa säästöä haetaan lomarahoista, elleivät järjestöt muuta keksi.

Samalla hallitus jatkaa niin sanottujen pakkolakien valmistelua.

Sipilän aikataulu oli epärealistisen tiukka, mutta oli siitä hyötyäkin. Työmarkkinoilla ei yleensä tapahdu mitään ennen kuin aika on kulumaisillaan umpeen. Nyt järjestöt edes yrittivät.

Olisi ilman muuta parempi, jos järjestöt löytäisivät keskenään korvaavat keinot työvoimakustannusten alentamiseksi. Sillä olisi myönteinen vaikutus muun muassa työmarkkinoiden ilmapiiriin.

Mikäli Sipilän hallitus päätyy runnomaan omat esityksensä laeiksi, on vaara, että liitot vuoden päästä syksyllä ulosmittaavat palkkaneuvotteluissa sen, mitä ne Sipilän paketissa menettävät. Luvassa olisi lisäksi levoton ja risainen työmarkkinasyksy.

SAK ja Elinkeinoelämän keskusliitto ovat esitelleet julkisuuteenkin omat keinovalikoimansa. On jo suurin piirtein tiedossa, millaisista elementeistä työvoimakustannuksia alentava paketti voitaisiin rakentaa.

Hallitus tarttui SAK:n ehdotukseen kahden vuoden jatkoajasta nykyiselle keskitetylle tulosopimukselle. Se tarkoittaisi, että maassa olisi työrauha koko hallituskauden ajaksi. EK tosin haluaa seuraavaksi koordinoidun liittokierroksen.

Kun hallituksella on kädet täynnä työtä turvapaikanhakijoista, maan talouden kuntoon saattamisesta ja sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta, olisi yhteiskunnassa edes yksi asia, joka olisi vakaa ja ennustettavissa.

Työnantajapuoli on esittänyt, että osa leikkauksista tehtäisiin kaikille palkansaajille yhteisesti ja osa alakohtaisesti räätälöityinä. Neuvotteluissa ollaan siis lähestymässä Sipilän alkuperäistä ideaa yhteiskuntasopimuksesta. Se olisikin viisain keino.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat