Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Pyövelien" aseet kansan käyttöön

Pääkirjoitus
 
Teemu Luukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.

Ystävä kävi ulkomailla. Siellä oli kyselty, mistä Suomessa keskustellaan. Hän oli sanonut, että yksikkötyökustannuksista, kilpailukyvystä ja prosenteista.

"Et voi olla tosissasi", olivat ulkomaaneläjät kummastelleet.

Niinpä. Konsensus on ohi. Suomessa riidellään. Luvuista.

Toissaviikolla 1,5 miljoonaa ihmistä katsoi, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) yritti avata lukuja. Hallituksen keskeinen vallankäytön numero on viisi prosenttia. Sen verran pitäisi yksikkötyökustannuksia laskea. Sen lisäksi hallituksella on kaksi muuta viisiprosenttista, mutta ei niistä nyt enempää.

Prosenteista tuli lihaa ja verta, kun hallitus ilmoitti, että viisi prosenttia tarkoittaa joillekin tuhansien eurojen vuosittaista palkanleikkausta.

Onhan siinä kieltämättä jotain outoa ja hienoa, että jopa iltapäivälehtien pääuutisissa ja sosiaalisen median ärhäköillä keskustelupalstoilla pohdiskellaan niin vaikeaa asiaa kuin kilpailukyky.

Hallitus toistaa – kuten hallitukset tähänkin asti –, että vaihtoehtoja ei ole. Näinhän ei tietenkään ole – ottamatta kantaa siihen, ovatko hallituksen päätökset oikeita. Päätökset ovat aina valintoja. Vasta tulevaisuudessa, jos sittenkään, voidaan todeta, toimiko valittu tapa.

Sipilä valitsi puheeseensa luvut, jotka perustelevat parhaiten nyt vallassa olevan oikeistohallituksen politiikkaa. Jos pääministeri olisi vasemmistoliittolainen, hän valitsisi toiset luvut.

Siitä lienee kohtalainen yksimielisyys, että hyvin ei mene. Siitä taas ei, miten suosta päästään ylös.

Keskeisessä asemassa on valtiovarainministeriö, joka laskee numeroita poliitikoille. Ryhmäteatterissa on vastikään saanut ensi-iltansa Eduskunta 3 -näytelmä, jossa valtiovarainministeriön virkamiehillä on pyövelin vaatteet.

Valtiovarainministeriö on itse nimittänyt ennustemallinsa Oraakkeliksi ja yleisen taloudellisen tasapainon mallinsa Koomaksi. Viiden prosentin loikkien vaikutuksia mitataan laittamalla erilaisia ennusteita ja akateemisten tutkimusten tuloksia Oraakkeliin.

Ehdotan, että nämä laskentamallit avataan kaikkien kansalaisten käyttöön, vaikka mallien käyttö on vaikeaa jopa ammattiekonomisteille.

En tiedä, paranisiko keskustelun taso, mutta osaavimmat ainakin huomaisivat, kuinka pienet muutokset ennusteissa voivat muuttaa vallankäytön numeroita.

Teemu Luukka teemu.luukka@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden
toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat