Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Visiot ovat haaveita, tulevaisuus kaipaa tekoja

Pääkirjoitus
 
Reetta Meriläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja.

Eurooppalaiset ovat naureskelleet vuosisatojen ajan hölmöläistarinoille. Puuhakkaille ihmisille sattuu ja tapahtuu. Suomen lasten hölmöläissadut toimittanut Pirkko-Liisa Surojegin kuvaili hölmöläisiä näin: "Hölmölän väki on kunnon kansaa. Perusteellisesti se harkitsee kaiken ennen kuin ryhtyy mihinkään. Niin pyritään välttämään vahinkoja. Hölmöläisten ajatuksenjuoksu on tosin hiukan hidasta ja omalaatuista, mutta se ei ole kovin vaarallista, sillä he ovat ahkeraa ja perin rehellistä väkeä."

Hölmölän kylän viisain mies on Matti. Häneen on tiivistynyt kyläläisten kaipaama neuvokkuus ja ongelmanratkaisukyky. Matti ei kuitenkaan huuda: "Innovoikaa!" Ei, vaan Matti hoksaa tehdä ikkunan kyläläisten rakentamaan pimeään pirttiin. Mitä sen jälkeen tapahtuu, on jo toinen juttu.

Hölmöläiset ovat silkkaa fiktiota, mutta Matti tuli mieleen viime viikolla pidetyssä FinnSight 2015 -ennakointifoorumissa, joka työsti Suomen tulevaisuutta vahvistavia tekijöitä. Foorumin järjestäjäjoukossa olivat valtioneuvoston kanslia, työ- ja elinkeinoministeriö, Tekes, Sitra, Suomen Akatemia, Kansallinen ennakointiverkosto sekä Team Finland.

Suomen Akatemian ja Tekesin rahoittaman laajan ennakointihankkeen raportti FinnSight 2015 julkaistiin kymmenen vuotta sitten. Raportin listaamat asiat olivat pöydällä myös viime viikon foorumissa. Edelleen. Ilmassa väreilikin toive, ettei vuosituhannen alussa kerättyjä visioita pyöriteltäisi enää kymmenen vuoden kuluttua seminaareissa. Tekoja kaivattiin.

Valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen kuvasi tilannetta toteamalla, että retoriikan ja motoriikan välillä on kuilu. Kuilu todella on ja kuilun pohjalla jättiläismäinen kasa ideointisessioita, selvityksiä, raportteja, seminaareja, työpajoja, kongresseja, muistioita ja mietintöjä.

Kun siirrytään retoriikasta motoriikkaan, hölmöläistarinoissa näyttämölle karauttaa Matti ja alkaa komentaa. Tosielämässä koulutuksen ja osaamisen silaamat ihmiset rakastavat autonomiaansa. "Jättäkää minut rauhaan, tiedän, mitä teen."

Käskyttäjämattia ei kaivata. Työelämässä kaivataan auktoriteettimatin sijaan kuuntelu- ja keskustelutaitoisia matteja. Parhaassa tapauksessa jokainen kaivaa sisältään kaikin puolin terveen pikkumatin, joka osaa tehdä töitä toisten pikkumattien kanssa ja joka suorastaan innostuu toisista mateista. Eikä siinä vielä kaikki. Mattiorganisaatiot voivat tehdä yhteistyötä toisten mattiorganisaatioiden kanssa.

Ideat eivät ole Suomen ongelma, vaan toteutus, sen puuttuminen. Tilanne on muuttumassa – siitä on merkkejä. Meilläkin toimii jo nopea sytytys. Pari kolme kaveria keksii idean, innostuu, puhkuu, suunnittelee, paiskii töitä yötä päivää, saa idealleen rahoittajan ja tekee unelmastaan totta. Näitä tarinoita kerrotaan maailman arvokkaimpien yritysten synnystä.

Menestystarinoita voi syntyä vanhoissakin yrityksissä tai organisaatioissa. Niihin tarvitaan innostavaa, rohkeaa ja itseään korjaavaa yrityskulttuuria, joka toteutuu työpaikoilla eikä vain puheissa. Loistokas organisaatiokulttuuri tarkoittaa esimerkiksi tarkkuutta ja herkkyyttä ihmisten pestaamisessa. Ja kohtelussa. Koneälyn rinnalle tarvitaan tunneälyä.

Jokaisessa organisaatiossa on hyvä olla idealisteja, ideatykittäjiä, toteuttajia sekä kriitikko ja kellokalle. Idealistit pitävät näkyvissä ihannetilaa. Kriitikko edustaa järkeä ja asiakkaita sekä katsoo tekemistä sillä silmällä. Kellokalle pitää huolta, että kaikelle on aikataulu. Muuten ei tule valmista.

On ihmisiä, joissa yhdistyy ideointi- ja toteutusvoima. Yleisimmin kyvykkyys kuitenkin jakautuu. Iloisesti sauhuavat ideatykittäjät täytyy ympäröidä toteuttajilla. Sen sijaan haulikkotyypit, jotka ampuvat jokaisen idean alas kuin savikiekon, täytyy ohjata ampumaradalle.

Kaikkien organisaatioiden pitäisi kiinnostua ihmisistä, katsoa heitä läheltä ja pitää heistä huolta. Tekniikka on tuonut ja tuo huikeita mahdollisuuksia. Silti ihmiset – ihmisten päätökset – tekevät edelleen tulevaisuuden: kauniin tai rujon.

Reetta Meriläinen hs.artikkeli@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n entinen
päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat