Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sama näkemys vihollisesta, eri näkemys tuettavasta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin maanantaina YK:ssa pitämien puheiden perusteella kahden suurvallan on mahdollista päästä yhteisymmärrykseen siitä, ketä vastaan Syyriassa kannattaisi toimia. Mutta kenen puolesta tulee toimineeksi, jos toimii molempien viholliseksi tunnustamaa Isis-järjestöä vastaan?

Yhdysvallat ja Euroopan maat ovat piirun verran aiempaa sovinnollisempia suhtautumisessaan Syyrian johtajaan Bashar al-Assadiin.

Lännen mielestä hänen kanssaan voidaan jo neuvotella siitä, miten Syyriaan luotaisiin järjestys ja rauha, mikä on ensimmäinen edellytys sille, että pakolaisten virta Eurooppaan tyrehtyisi.

Mutta lännen on mahdotonta suostua siihen, että al-Assadilla voisi olla jokin rooli "uudessa Syyriassa". Hän voisi olla vain välikauden hallitsija. Vaikka Isis lyötäisiinkin, Syyrian sunniväestö ei al-Assadia tunnusta. Vaikeaa se olisi myös Yhdysvalloille ja Euroopalle kaiken sen verenvuodatuksen jälkeen, johon al-Assadin hallinto on syypää.

Venäjä sen sijaan pitää al-Assadia legitiiminä valtionpäämiehenä. Raadollisesti tulkiten: al-Assad on nyt riittävän heikko ottaakseen apua ja ohjeita vastaan Venäjältä. Venäjän sotilaallisesta avusta päätellen maa aikoo pitää kiinni Moskovan perinteisestä liittolaisesta strategisesti tärkeällä alueella.

Sotilaallisilla operaatioilla tulee samalla vähennettyä joukkoja, joissa taistelee Isisin riveihin Venäjältä ja Keski-Aasiasta lähteneitä. He voivat jonain päivänä olla uhka Venäjän turvallisuudelle.

Venäjä näkee hyvin sen, että vaikka al-Assadia ei hyväksyisikään, Syyriassa ei ole riittävän vahvaa ja yhtenäistä oppositiota, joka voisi ottaa al-Assadin jälkeen vastuun maasta. Lännellä ei ole osoittaa vaihtoehtoa – sille kelpaavat oppositiovoimat ovat heikkoja – eikä suunnitelmaa sen varalle, että Isis todella tuhoutuisi.

Kun Vladimir Putin toivoi maanantaina yhteistä, toisessa maailmansodassa Saksaa vastaan ryhmittyneen kaltaista liittoumaa Isisiä vastaan, hän toivoi sivutuotteena tukea Venäjän valtapolitiikalle Syyriassa, samalla siis Venäjän linjalle suhteessa al-Assadin hallintoon.

YK-puheista päätellen Syyrian vakauttaminen ei näytä olevan yhtään lähempänä kuin ennen puheita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat