Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudistukset pitäisi valmistella huolella

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Juha Sipilän (kesk) hallitus perääntyi maanantaina aikeistaan leikata työntekijöiden sunnuntai- ja ylityökorvauksia. Sipilä perusteli täyskäännöstä sillä, että Ylen A-studiossa haastatellut kätilöt olivat saaneet hänet havahtumaan alkuperäisen ehdotuksen puutteille.

Kätilöiden Nina Heinikosken ja Raakel Shapcottin haastattelu A-studiossa 16. syyskuuta oli vaikuttava. Kaksikko esiintyi rauhallisesti ja rakentavasti ymmärtäen Suomen vaikean tilanteen. Kätilöt ihmettelivät lähinnä sitä, että hallituksen kustannuskilpailukykypaketin kaikki leikkaukset osuvat heihin.

Hallituksen alkuperäinen paketti olikin epäreilu. Sunnuntaikorvausten leikkaaminen osuu pahiten julkisen sektorin naisvaltaisille aloille.

Mutta miksi Juha Sipilä tarvitsi kätilöiden tv-haastattelun tämän toteamiseen?

Näin suuria yhteiskunnallisia uudistuksia pitäisi valmistella huolellisesti ja tehdä etukäteen tarkat arviot, miten päätökset vaikuttavat eri väestöryhmiin.

Sipilää voi silti myös kiittää rehellisyydestä. Hallituslähteiden mukaan kätilöiden tv-haastattelu todella vaikutti hallituksen linjanmuutokseen. Haastattelun jälkeen Sipilä pyysi virkamiehiä vielä kerran miettimään mallia, jossa sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaukset saataisiin korvattua lomarahojen leikkauksilla.

Virkamiehet keksivät ratkaisun, jossa säädetään laki lomarahoista. Kun kyseessä on kaikkia koskeva lakisääteinen etu, hallitus pystyy leikkaamaan lomarahoja haluamansa 30 prosenttia.

Nyt lomarahoista sovitaan työehto- tai työsopimuksissa, joihin hallitus ei pysty puuttumaan.

Suomessa yli 200 000 työntekijää työskentelee aloilla, joilla ei ole työehtosopimusta tai joita ei koske yleissitovuus. Jos lomarahoista tulee lakisääteinen etu, lomarahaoikeus laajenee myös näille aloille. Suomen Yrittäjät laskee, että hallituksen suunnitelma tuo työehtosopimusten ulkopuolella oleville yrityksille 235 miljoonan euron lisäkustannukset.

Hallituksesta vakuutellaan, että työnantajien kustannukset eivät nouse – eikä lomarahaoikeus laajene näille aloille. On kuitenkin epäselvää, miten tämä rajaaminen käytännössä onnistuu.

Hallituksen yllättävän linjanmuutoksen keskeinen syy taisi kuitenkin olla poliittinen realismi. Tänään keskiviikkona eduskunnassa on pääministerin ilmoitus kustannuskilpailukykypaketista. Odotettavissa on opposition raivoisa hyökkäys.

Täysistunnossa olisi riittänyt puhetta kätilöistä, joista on tullut pakkolakipaketin epäoikeudenmukaisuuden symboli.

Nyt hallitus sai vietyä tämän aseen oppositiolta.

Toisaalta hallitus sai myös omat rivinsä suoriksi. Alkuperäisen pakkolakipaketin sisältö on hiertänyt myös monia hallituspuolueiden – etenkin keskustan ja perussuomalaisten – kansanedustajia.

Hallitus ilmoitti maanantaina säätävänsä pakottavaan lainsäädäntöön kolmen vuoden määräajan. Monen oikeusoppineen mukaan sopimusoikeuden rajaaminen on ristiriidassa perustuslain ja työelämää koskevien kansainvälisten sopimusten kanssa. Määräaikaisuuden ansiosta paketti saattaa kuitenkin mennä helpommin läpi perustuslakivaliokunnassa.

Silti hallituksen paketti on monin tavoin hyvin ongelmallinen. Säätämällä lomarahat lakisääteiseksi hallitus astuu alueelle, joka ei sille kuulu. Palkoista päättäminen on perinteisesti kuulunut työmarkkinoille, ei lainsäätäjälle.

Roolien sekoittuminen saattaa aiheuttaa paljon vahinkoa. Suomen kannalta olisi ehdottomasti parasta, että työmarkkinajärjestöt saisivat neuvoteltua järkevämmän ratkaisun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat