Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Markkinointikaan ei pelasta Suomi-kuvaa, jos tuote on epäkunnossa

Pääkirjoitus
 
Hanna Mahlamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Mitä meistä ajatellaan? Suomi-kuvasta on noussut huoli, kun yhden lahtelaisen kuva on levinnyt ympäri maailmaa. Ku Klux Klan -asu on viesti, joka ei Google Translatoria tai selityksiä kaipaa. Se viesti on sekunnissa luettu ja sen sanoma on selvä.

Tätä ei maabrändityöllä korjata. Visit Finland – täällä heitetään ilotulitepommeja kohti sotaa pakenevia lapsia.

Virallisen Suomi-kuvan valvojat eivät ole kuvan leviämisestä kovin huolissaan. Ulkoministeriön maakuvayksikön päällikkö Petra Theman sanoo, että tutkimusten mukaan yksittäistapaukset eivät muuta ihmisten käsitystä maasta.

Mutta jos viesti on säännönmukainen, maakuva voi kyllä muuttua. Esimerkiksi Ruotsissa käsitys on jo vuosikymmeniä ollut, että suomalaiset suhtautuvat muukalaisiin vihamielisemmin kuin ruotsalaiset. Sellaista käsitystä tämä yksittäinen kuva vahvistaa.

Toisin kuin monella muulla hallinnonalalla, ulkoministeriön maakuvatyöhön on viime aikoina käytetty aiempaa enemmän rahaa. Esimerkiksi äitiyspakkauksia on ostettu ulkomaanedustustoihin esiteltäviksi.

Niin ikään valtion rahoittama Visit Finland on saanut uutta rahaa markkinointiin. Suomen kautta kulkevat aasialaiset yritetään saada pysähtymään tänne pitemmäksi aikaa, rentoutumaan suomalaisissa saunoissa ja nauttimaan saaristosta.

Visit Finland panostaa mainonnassaan erityisesti Lapin mystiikan hehkuttamiseen. Uusimman Lappi-mainosvideon teossa sattui yllättävä moka.

Videon alkuperäisessä versiossa kurkistettiin savuiseen kotaan, jonka sisällä nokinaamaiset alkuasukkaat liikehtivät kuin transsissa.

Saamelaiskäräjät ja Saamelaisalueen koulutuskeskus älähtivät mainosvideon rasistisuudesta, "likaisten lappalaisten" valjastamisesta osaksi Lapin myyttiä. Visit Finland leikkasi videosta osan pois ja on luvannut vastedes tehdä mainoksensa yhteistyössä saamelaisten kanssa.

Viestintäalalla hoetaan, että viestintä on tekoja. Jos tuote ei ole kunnossa, sitä ei paraskaan markkinointi pelasta.

Maakuvatyöllä on varmasti sijansa, mutta teot puhuvat puolestaan.

On tärkeää, että valtionjohto on tuominnut rasistiset ylilyönnit. Kuitenkin kehitysyhteistyörahojen jättileikkaus ja apuprojektien alasajo viestivät Suomesta pohjimmiltaan samaa kuin vihaiset mielenosoittajat: "Emme välitä teistä muista; emme halua auttaa, vaikka voisimme."

Hanna Mahlamäki hanna.mahlamaki@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat