Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi tarvitsee lisää vaikuttavuutta YK:ssa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kehumalla Yhdistyneitä kansakuntia valistuneessa seurassa voi saada hyväuskoisen ihmisen maineen. YK on muun ohessa järjestö, jossa naisten oikeuksien pahimmat polkijat voivat puhua kauniisti tasa-arvosta ja totalitaariset valtiot istuvat ihmisoikeusneuvostossa. Järjestön arvosteleminen on helppoa ja aiheellista.

YK on kuitenkin 70-vuotiaana ihmiskunnan ainutkertainen saavutus. Se on järjestelmä, jossa Suomen kaltainen maa voi osallistua ja vaikuttaa maailman asioihin.

Maailmanjärjestön merkitys on korostunut YK:n yleiskokouksen huippukokousviikolla, joka jatkuu järjestön päämajassa New Yorkissa edelleen. Maailman johtajien kokoontuminen yhdisti kaksi hallitsevaa kansainvälistä suurta uhkakuvaa: Syyrian sodan levittämän terrorismin ja ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaavan ilmastonmuutoksen. Kumpaakaan ongelmaa ei ratkaista yhdessä runsaan 160 valtiojohtajan kokouksessa, mutta molempiin asioihin voi kohdistua niin suuri poliittinen paine, että se käynnistää muutoksia.

Siinä ohessa huippukokouksessa syntyy kuva siitä, minkälaiseen asemaan Suomi voi pyrkiä YK:n järjestelmässä ja mikä Suomen asema nyt on.

Suomen asemasta heräsi napakkaa, joskin enimmäkseen puhtaasti suomalaista keskustelua yleiskokousviikolla. Syitä oli monia.

Toukokuussa uusi hallitus päätti leikata kehitysyhteistyömenoja 300 miljoonalla eurolla. Kun YK-huippukokous alkoi, Suomessa puhkesi väkivaltaisia yhteenottoja turvapaikanhakijoita vastaan.

Kansalaisjärjestöjen edustajat ja diplomaatit arvioivat New Yorkissa, että leikkaukset ja väkivalta mustaavat Suomen mainetta YK:ssa (HS 28. 9.).

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps) vuorostaan syytti mediaa kielteisen Suomi-kuvan lietsomisesta. Hän kertoi Facebook-päivityksessä, ettei kukaan ole koskaan missään lausunut hänelle kielteistä sanaa Suomen kansainvälisestä toiminnasta.

Arvostellessaan muun muassa kehitysyhteistyövarojen leikkauksia kansalaisjärjestöjen edustajat puhuvat omassa asiassaan. Myös avun tuloksia ja rahoitusmalleja on aiheellista arvioida kriittisesti.

Puhemies Lohelan myönteisillä havainnoilla ei vuorostaan ole kovin paljon tekemistä sen kanssa, mikä Suomen asema on kansainvälisesti ja YK-järjestelmässä. Kommentissa myönteisyys ja kritiikin torjunta tuntuvat sekoittuvan keskenään.

Arvioissa Suomen asemasta YK:ssa pitää katsoa hieman pitemmälle kuin viikon päähän. Vaikutelma ei kohene. Myös tuoreilla tapahtumilla on merkitystä.

Pohjoismaiden kesken Suomi pärjää heikosti YK:ssa etenkin Ruotsille ja Norjalle. Kyse ei ole kauneuskilpailusta vaan kyvystä edistää tärkeitä asioita.

Suomi on kärsinyt jonkinlaisesta rimakauhusta YK:ssa sen jälkeen, kun kampanja vaihtuvan jäsenen paikasta turvallisuusneuvostossa päättyi karvaaseen tappioon vuonna 2012. Suurempaan rohkeuteen ei tarvittaisi rahaa, vaikka sekin auttaisi.

Kohtuuden nimissä Suomi ansaitsee myös kiitosta huippukokousviikolla.

Suomi oli hyvin edustettuna ja äänessä, kun 193 valtiota hyväksyi viime viikonvaihteessa maailmanlaajuisen kestävän kehityksen ohjelman seuraaviksi 15 vuodeksi. Ohjelmalla on todellista vaikutusta maailman voimavarojen kohdistamiseen.

Huomion kääntyessä Syyrian sodan aiheuttamaan pakolaiskriisiin ja terrorismiin Suomi pysyi vauhdissa. Lupaus lisäjoukoista YK-valmiuteen ei aiheuta välittömiä kuluja, mutta suuntautui tärkeällä tavalla tulevaisuuteen.

Pienellä maalla pitää olla YK-järjestelmässä realistiset tavoitteet ja valmius ottaa riskejä. Pohjoismaana ja EU-maana Suomella on hyvät lähtökohdat, joita ei pidä hukata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat