Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki panevat toivonsa työmarkkinajärjestöihin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunta kävi keskiviikkona pitkän keskustelun hallituksen kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävistä toimista. Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.

Varmimmin otsikoihin pääsi vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki, joka puhujakorokkeelta lauloi pätkän lastenlaulu Täti Monikaa, muunnelluin sanoin.

Hallitus vastaan oppositio -rintama rakoili. Sekä Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund että kristillisdemokraattien ryhmäpuheen pitänyt Päivi Räsänen suhtautuivat hallituksen suunnitelmiin huomattavan myötämielisesti.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) puolestaan kiitteli vuolaasti Sdp:n ryhmäpuheen pitänyttä Lauri Ihalaista rakentavasta asenteesta.

Mitä keskustelusta jäi käteen? Kaikki tuntuvat panevan toivonsa työmarkkinajärjestöjen neuvotteluihin.

Valtiovarainministeriö julkisti tiistai-iltana paksun nivaskan taustamuistioita, joiden varaan hallituksen suunnitelmat yksikkötyökustannusten alentamisesta perustuvat.

Niistä selviää, että hallituksen toimenpiteiden vaikutusarviot ovat muuttuneet pitkin matkaa, ja osa esityksistä – kuten sairausloman karenssipäivä – perustuu puutteellisiin tietoihin.

Harkinnassa on lisäksi ollut muitakin toimia, joita hallitus ei kuitenkaan tässä vaiheessa esitä. Työnantajamaksujen alennuksen paikkaamiseen harkittiin arvonlisäverokantojen korottamista erilaisilla yhdistelmillä.

Myös ay-jäsenmaksujen verovähennyksen poistaminen oli yhtenä vaihtoehtona. Siihen hallitus ei kuitenkaan ryhtynyt. Ehkä hallitus ei halunnut ärsyttää ammattiyhdistysliikettä enempää.

Sipilällä oli hyvä uutinen työnantajaliittoon kuulumattomille työnantajille: vaikka lomapalkan korotuksesta säädettäisiin työehtosopimusten sijaan lailla, työpaikoilla voisi edelleen sopia toisin.

Kun hallituksen esitykset ovat matkan varrella muuttuneet, maallikolla alkaa olla vaikeuksia hahmottaa, mistä saa sopia ja mistä ei. Perustuslakivaliokunta joutuu vielä käsittelemään lakipaketin perusteellisesti.

Työmarkkinajärjestöjen toivoisi pääsevän yhteisymmärrykseen vaihtoehdosta hallituksen toimille. Järjestöissä kun on työelämän lakien paras tuntemus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat