Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi jakautui jo 25 vuotta sitten

Pääkirjoitus
 
Katarina Baer Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on palvelujournalismin toimituksen esimies

Muistelimme tuttavapiirissä mennyttä aikaa, jolloin Suomeen alkoi yllättäen tulla pakolaisia.

Helsingin Sanomat uutisoi toukokuussa 1990: "Noin 60 Neuvostoliitosta Suomeen junalla saapunutta somalialaispakolaista on täyttänyt Suomen pakolaiskeskukset ääriään myöten."

Porukkaamme yhdistää se, että toimimme tuohon aikaan SPR:ssä. Yksi muisti järjestön menneen alkuvaiheessa sekaisin, kun satakunta somalipakolaista saapui laivalla Helsinkiin.

Iso osa meistä työllistyi pian vastaanottokeskuksissa eri puolilla Suomea, minä Hauholla. Silloin oli auttamishalua, mutta oli myös rasismia. Rasismi oli ryöpsähtänyt kuin tyhjästä, ja se pelotti. Liftasin töihin Tampereelta. Välttelin kertomasta kuskeille, missä olin töissä.

Uusnatsit uhkailivat esiintyjiä Tampereella rasisminvastaisessa tapahtumassa. Aika pian joihinkin vastaanottokeskuksiin iskettiin. Silloinen ulkomaalaisvaltuutettu Antti Seppälä sai tappouhkauksia, ja valtuutetun toimiston kilven tilalle Helsingin Kalevankadulle ilmestyi hakaristejä.

Puhuttiin kahtiajakautuneisuudesta: rasisteista ja ei-rasisteista. Käyttäjästä riippui, kumpi käsite oli halveksuva.

Maailmassa kuohui. Itäisessä Euroopassa vallinnut yhteiskuntajärjestelmä oli luhistumassa. Neuvostoliitto natisi liitoksissaan. Persianlahden sota alkoi, ja Somaliassa ja muualla Afrikassa käytiin verisiä sisällissotia. Suomessa talous oli ajamassa karille, kuten monissa muissakin maissa.

Neljännesvuosisadan takaisessa ajassa on tutun tuntuisia piirteitä, eikö vain? Mutta ennen kuin vetää yhtäläisyysmerkkejä, kannattaa tarkastella koko henkistä ilmapiiriä 25 vuotta sitten. Ero tähän päivään on suuri.

Puolueesta kuin puolueesta kimposi tuohon aikaan kärkeviä lausuntoja. Esimerkiksi Helsingin silloinen ylipormestari, kokoomuksen Raimo Ilaskivi puhui "mafian" lähettämistä elintasopakolaisista. Presidentti Mauno Koivisto vältteli koko pakolaiskysymystä. Ennakkoluulot ja pelot kukkivat viestimissä.

Suomi liittyi sittemmin EU:hun, ja uudet sukupolvet oppivat kansainvälisyyttä opiskelijavaihdoissa ja maailmanmatkoillaan. Nyt meillä on pääministeri, joka tarjoaa kakkoskotinsa pakolaisille, ja presidentti, joka tuomitsee väkivaltaisen iskun pakolaisia vastaan tuoreeltaan.

Ja meillä on sosiaalinen media, joka ryöppyää – rasismin lisäksi – puhetta avoimen Suomen puolesta ja osoittaa suomalaisten empatiaa pakolaisille.

Katarina Baer katarina.baer@hs.fi
Kirjoittaja on palvelujournalismin toimituksen
esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat