Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeri Soinista on tullut äärinationalistien panttivanki

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Suomessa on ihmetelty, miksi Timo Soini (ps) suhtautuu silkkihansikkain puolueensa maahanmuuttovastaisiin. Onko ulkoministerimme kaappirasisti vai laskeeko hän hyötyvänsä natsilippujen heiluttelusta ja kovista puheista?

Ei välttämättä kumpaakaan. Rasistiksi Soini on ihan liian fiksu, enkä usko hänen iloitsevan riehujista, jotka pilaavat hänen uransa huippuvuodet.

Soini on seissyt niin monta vuotta toppatakki päällä sateisilla toreilla, että hän edustaisi taatusti mieluummin Suomea kauniisti katetuissa pöydissä kuin pakoilisi kysymyksiä rasistien rähinöinnistä.

Ulkoministeristämme on kuitenkin tullut äärinationalistien panttivanki. Samanlainen panttivankidraama on käynnissä myös täällä Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies John Boehner ilmoitti viime perjantaina eroavansa tehtävästään. Republikaanien oikeistolainen teekutsusiipi on viisi vuotta kaivanut maata Boehnerin jalkojen alta. Lopulta puhemies kyllästyi noukkimaan puukkoja selästään.

"John Boehnerin ero on voitto hulluille", tiivisti New Yorkin republikaaniedustaja Peter King.

Teekutsuliike syntyi vuonna 2009 reaktiona demokraattien vaalivoittoon. Liikkeellä ei ole juuri muuta yhteistä poliittista ohjelmaa kuin kiivas liittovaltion vastustaminen.

Aluksi republikaanipuolue toivotti uuden tulokkaan tervetulleeksi, sillä siitähän kaikki vanhat puolueet haaveilevat: innokkaista ja intohimoisista aktiiveista.

Teekutsulaiset ovat kuitenkin fanaatikkoja. He vihaavat Washingtonia, eivätkä oman puolueen johtajat ole heidän mielestään yhtään demokraatteja parempia. Liike onkin osoittautunut virukseksi, joka on sisään päästyään jumittanut republikaanipuolueen toiminnan.

Amerikkalaisista teekutsulaisten linjoilla on suunnilleen kymmenen prosenttia ja republikaanien kannattajista kolmannes. Liike on kuitenkin onnistunut saamaan puolueessa kokoaan selvästi vahvemman aseman.

Jos joku astuu teekutsulaisten tielle, he tuhoavat tämän armotta. Ensin he ohjaavat sosiaalisen median tykistönsä tulittamaan liian maltillisena pidettyä republikaanipoliitikkoa. Sitten he keskittävät esivaaleissa rahansa ja äänensä tämän vastaehdokkaalle.

Enemmistö puolueen jäsenistä on melko passiivisia, eikä esivaalien äänestysprosentti ole korkea. Niinpä teekutsulaiset ovat onnistuneet pudottamaan kongressista monta oman puolueensa kärkipoliitikkoa. Nyt loput pelkäävät kostoa eivätkä uskalla julkisesti vastustaa teekutsulaisia.

Näin maailman mahtavimman maan suuresta puolueesta on tullut fanaatikkoklikin panttivanki.

Perussuomalaisen puolueen maahanmuuttovastaiset tuntuvat opiskelleen samaa pelikirjaa kuin teekutsuliike. Myös maahanmuuttovastaiset käyttävät taitavasti sosiaalista mediaa ajatustensa levittämiseen, vastustajiensa lyömiseen ja oman verkostonsa organisoimiseen.

Jussi Halla-aho on julkaissut jo kolmien eduskuntavaalien alla omat äänestyssuosituksensa. Halla-ahon luotetuista eduskunnassa istuu kymmenkunta. Heihin kuuluvat esimerkiksi eduskunnan puhemies Maria Lohela, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä sekä natsisympatioista epäilty Olli Immonen.

Republikaanien tilanne osoittaa, millaisiin hankaluuksiin puolue voi ajautua määrätietoisesti toimivan ryhmittymän kanssa. Puolueen johtajat kuvittelivat ratsastavansa teekutsuliikkeellä, mutta he ovat jääneet kiihkokonservatiivien lauman jalkoihin.

Sama saattaa olla edessä perussuomalaisilla, sillä maahanmuuttoon liittyvät intohimot eivät taida lähivuosina ainakaan vähetä.

Timo Soinille on kuitenkin vielä liian aikaista povata John Boehnerin kohtaloa. Soini tuntee harvinaisen hyvin niin Smp:n riitaisan historian kuin republikaanipuolueen nykytilanteenkin, joten hän on taatusti valmistautunut yhteenottoon. Siihen viittaavat sekä perussuomalaisten omaisuuden linnoittaminen tukisäätiöön että Lex Vennamon purkaminen, jonka Soini ujutti hallitusohjelmaan.

Ehkäpä saamme vielä nähdä, mitä silkkihansikkaiden sisältä löytyy.

Saska Saarikoski saska.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat