Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taakse jäi loistava tulevaisuus

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Maailman talousfoorumi WEF kertoo tuoreessa vertailussaan Suomen sijoittuvan kahdeksanneksi, kun maailman maiden kilpailukykyä pannaan järjestykseen. Viime vuonna Suomi oli neljäs.

Arvio putoaa keskelle väittelyä siitä, onko Suomen kilpailukyky huono vai ei. WEF:n tuloksella tullaan taatusti osoittamaan, että huoli on liioiteltua. Samoin sillä tullaan osoittamaan, että huoli on aiheellinen.

WEF:n lisäksi maiden kilpailukykyä mittaa sveitsiläinen kauppakorkeakoulu IMD. Suomi pärjää paremmin WEF:n kuin IMD:n vertailussa. IMD arvioi, että Suomi on sijalla 20. Vuosi sitten sijoitus oli kahdeksastoista.

Kummankaan mittauksen tuloksia ei kannata sotkea siihen keskusteluun, jota käydään suomalaisten vientiyritysten kilpailukyvystä. IMD on hieman lähempänä tätä pohdintaa kuin WEF.

Jos suomalainen tuote ei ole kustannuskilpailukykyinen, se ei "myy". Vertailtuaan hintaa ja laatua kuluttaja tai investointituotteita ostava yritys päätyy valitsemaan jostain muusta maasta tulevan valmistajan tuotteen.

Suomen Pankin mukaan Suomen kustannuskilpailukyky on 10–15 prosenttia takamatkalla tärkeimpiin kauppakumppaneihin verrattuna. Ero on kaventunut maltillisten palkkaratkaisujen vuoksi – kilpailijamaissa työkustannukset ovat nousseet enemmän.

Mutta eroa siis on, mikä näkyy heikkona viennin vetona ja työllisyystilanteen huonontumisena.

Tärkein selittäjä Suomen takamatkalle on, että tuottavuutta nostanut Nokia-klusteri hiipui matkapuhelin-Nokian romahduksen vuoksi. Viennin tuotepaletin arvo laski samaan aikaan kun liittokierroksella kahdeksan vuotta sitten päädyttiin nostamaan selvästi palkkakuluja. Tästä syntynyttä monttua ei ole taantuman aikana saatu lapioitua umpeen.

Parasta kilpailukykykorjausta olisi tietysti tuottavuuden nosto äkkiä takaisin entiselleen. Tuottavuus syntyy yrityksissä, ja se syntyy, jos on syntyäkseen. Kun ei voi vain odotella ja toivoa parasta, täytyy siirtää toista muuttujaa: kustannuksia.

WEF ei juuri anna eväitä tähän pohdintaan. Talousfoorumi mittaa eri aikajänteellä ja vähän eri asioitakin. WEF kertoo, kuinka hyvin jokin maa voi onnistua. Se mittaa maan mahdollisuuksien rajoja.

Mutta mittausta ei pidä heittää roskiin. Vaikka mittausta ei kannata suoraan suhteuttaa kustannuskilpailukykyväitteisiin, se kannattaa ottaa huomioon punnittaessa, mitä seurauksia julkisen talouden leikkauksista on rakenteelliselle kilpailukyvylle.

Jos haluaa pärjätä WEF:n mittauksissa, kilpailukyvyn pitkän aikavälin rakenteellisten tekijöiden – väylästön, yhteiskunnan vakauden, ennustettavuuden ja peruskoulutuksen – on oltava kunnossa. Viime aikoina nämä tukipilarit ovat horjuneet. Pärjääminen vaatisi myös joustavia työmarkkinoita. Se ei ole Suomen vahvuus.

Kuten Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla vuosi sitten selvitteli, olennaista kansainvälisissä mittauksissa on suunta. Siis se, mihin suuntaan maa kulkee sijoituksissaan. Suomi kulkee molemmissa mittauksissa alaspäin.

Se on erittäin huolestuttavaa, sillä kaksi trendiä yhtyy: sekä pitkän että lyhyen aikavälin kilpailukykyvaivat syövät taloutta ja sen tulevaisuutta.

Vuosituhannen alkuvuosina Suomi pärjäsi loistavasti molemmissa mittauksissa. Näin jälkikäteen arvioiden Suomen tulos oli silloin ihan oikea mutta pettävä. Vain muutama vuosi eteenpäin, ja taakse jäi loistava tulevaisuus.

Muutama muukin maa on sortunut palkintopallilta alas. Etla kysyy selvityksessään osuvasti: sairastuvatko kansakunnat omiin vahvuuksiinsa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat