Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjälle Isis on vain yksi terroristiryhmistä Syyriassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Syyrian tilanne kävi keskiviikkona entistä tulenaremmaksi, kun sekä Venäjän että Yhdysvaltain ilmavoimat alkoivat operoida Syyriassa ilman selvää koordinaatiota.

Riski tahattomista yhteentörmäyksistä on olemassa, sillä edes kohteista ei tunnu olevan yhteisymmärrystä.

Venäjä ilmoitti iskevänsä terroristeja vastaan ilmavoimilla.

Keskiviikon pommituksien kohteista on ollut epäselvyyttä. Syyrian opposition mukaan ne tehtiin oppositioryhmien hallitsemille alueille – seuduille, joilla Isis ei ole merkittävästi läsnä.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vaati torstaina Yhdysvalloilta todisteita siitä, ettei kohteena ollut Isis. Samalla Venäjän hävittäjät tekivät uusia iskuja.

Venäjä on tulkinnut, ettei Isisiä moukaroivalla lännellä ole mitään selvää suunnitelmaa siitä, miten Syyria vakautettaisiin, jos Isis todella tuhoutuisi. Venäjällä sellainen omasta mielestään on: Syyria on vakautettava Syyrian johtajan Bashar al-Assadin alaisuudessa. Se takaisi varmimmin Venäjän strategiset edut alueella.

Kun kuvion rakentaa näin, silloin myös al-Assadia vastustavat opposition ryhmittymät muuttuvat terroristeiksi ja ääri-islamistinen Isis on vain yksi Syyriassa vaikuttava terroristiryhmä.

Työnjaoksi taas raadollisessa valtapolitiikassa muodostuu näin se, että Yhdysvallat hoitaa al-Assadin Isis-uhkan ja Venäjä muut pienemmät ryhmät.

Venäjän "vakauttamissuunnitelma" ei ole pitkällä aikavälillä sen parempi kuin lännen suunnittelemattomuuskaan.

Al-Assad on heikko nyt ja todennäköisesti tulevaisuudessakin. Ilman vahvaa apua legitimiteettinsä menettänyt ja sunnien vastustama al-Assad ei pärjää – ei ehkä avunkaan turvin.

Ennen Venäjän sotilasvoiman lisäämistä Syyriassa al-Assadin hallitus oli ajautunut yhä ahtaammalle, vaikka se saa laajaa tukea myös Iranilta.

Al-Assadin avustaminen ja hallinnon pystyssä pitäminen voivat johtaa Venäjän pitkäaikaiseen sotilaalliseen sitoutumiseen Syyriassa.

Venäjän iskujen synkkä saldo on se, että ensimmäiset sotilasiskut Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen rajojen ulkopuolella tehtiin sellaisen hallinnon tukemiseksi, joka on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusrikoksiin omaa kansaansa vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat