Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Samea yllätys Suomenlahdella

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Itämeren rannikkovaltioissa tiedetään, että laivaväyliin ja satamiin liittyvät merenpohjan ruoppaukset vaikuttavat veden laadun lisäksi myös kasveihin, kaloihin ja pohjaeliöihin.

Monin paikoin Itämerellä jätevesikuormitus on ollut vuosien mittaan rajua. Ruopatuissa massoissa voi siksi olla haitallisia aineita, jotka merenpohjan mylläämisen myötä leviävät laajemmalle. Ruoppaus voi lisäksi muuttaa ruopattavan alueen merenpohjaa pysyvästi niin, ettei kasvillisuus palaudu entiselleen. Pohjaeläimistö palautuu vähitellen, monesti vasta vuosien tauon jälkeen.

Ruoppauksessa kyse on siis järeistä toimista, jotka vaativat asianmukaiset luvat. Suomessa vesilaki määrää, että kaikille yli 500 kuutiometrin ruoppaustöille on haettava lupa aluehallintoviranomaiselta.

Nyt Venäjä rakentaa uutta Bronkan satamaa lähelle Pietaria tehden Itämeren mittakaavassa valtavia ruoppauksia.

Venäjä vakuuttaa, että ympäristöselvitykset on tehty eikä vaikutusten pitäisi ulottua paljon Bronkaa kauemmaksi.

Venäjä ei ole ratifioinut Espoon sopimusta valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arvioinnista. Silti hyvän naapuri- ja Itämeri-yhteistyön nimissä Bronkan kokoisesta merenpohjan liikuttelusta olisi ollut tarpeen informoida lähialueen maita, joille Venäjän toimet näyttävät tulleen yllätyksenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat