Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo Kekkonen sen tiesi: vapaaehtoinen pakko tepsii

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) osoitti tämän viikon pakkolakikäännöksellään, että hän ymmärtää sittenkin työmarkkinoiden logiikkaa ja psykologiaa.

Tässä tapauksessa logiikka menee seuraavasti: uhataan palkansaajia sen verran ankaralla kurituksella, että sen jälkeen vähän lievempi kuritus tuntuu suorastaan hellittelyltä. Kun ylityö- ja sunnuntailisät säilyvät, tuntuu lomarahojen leikkaus monesta aika pieneltä haitalta.

Vai olisiko Sipilä sittenkin ammentanut viisautensa maalaisliiton suuren pojan, presidentti Urho Kekkosen loputtomasta tarina-aarteistosta? Kuten niin monet muut Kekkosesta kerrotut tarinat, tämäkin on kansanomainen, suorastaan rahvaanomainen. Mutta sellainenhan Kekkonen oli.

Presidentti Kekkonen oli kalareissulla. Seurueeseen kuuluivat tärkeän vientialan ay-pamppu ja saman alan patruuna, vuorineuvos.

Illalla eräkämpällä miehille tuli kiistaa siitä, kuinka saadaan toinen taipumaan omaan tahtoon. Ay-pamppu sanoi, että kyllä vapaaehtoisuus on paras tie. Siihen vuorineuvos vastasi, että pakko on paras konsultti. Kekkonen sanoi, että vapaaehtoinen pakko on se, joka tepsii.

Ay-pamppu ja patruuna ihmettelivät, mitä Kekkonen mahtoi tarkoittaa. Juuri silloin tupaan hipsi omistajan kissa.

Nyt oli jokaisen aika todistaa, kenen keino tehoaa. Se voittaisi, joka ensin saa kissan nuolemaan takapäätään.

Ay-pamppu aloitti. Hän maanitteli kissaa aikansa, tarjosi pöydältä herkkujakin, mutta kissa ei korviaan lotkauttanut.

Sitten oli vuorineuvoksen vuoro. Hän kaappasi kissan syliinsä tukevalla otteella ja alkoi väkisin vääntää sen päätä kohti häntää. Eihän siitä seurannut muuta kuin syvät verinaarmut patruunan käsiin.

Lopulta koitti Kekkosen vuoro. Hän otti kissan syliinsä. Samalla hän kurotti kättään pirtin pöydälle sinappikulhoon, kauhaisi kouraansa aimo nokareen tulista sinappia ja pyyhkäisi sen kissan hännän alle. Kissa mourahti tuskasta ja hyppäsi pirtin nurkkaan nuolemaan takapäätään. Kekkonen tokaisi: "Siinä pojat näitte, se on vapaaehtoinen pakko joka tepsii."

Tämä tuli mieleen, kun Sipilä oli julkistanut uhkavaatimuksensa työmarkkinajärjestöille: saatte itse sopia keskenänne paremmat keinot. Ellette keksi, leikataan lisiä, lyhennetään lomia ja sairastaa saa omaan piikkiin.

Olisihan kissakin voinut jättää häntäpäänsä pesemättä, mutta kummasti kirvely helpotti peseytymisen jälkeen.

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat