Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotitalouksien velkaantuminen lisää riskejä, jos korko nousee

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaiselle kuluttajalle pitäisi myöntää kunniamerkki siitä, että vaikeista oloista huolimatta hän on kuluttamalla pitänyt Suomen talouden pinnalla. Tai ei ihan pinnalla, mutta ei ole päästänyt sitä täysin uppeluksiin.

Viime vuonna kotitalouksien reaalitulot alenivat noin prosentin, mutta siitä huolimatta yksityinen kulutus kasvoi 0,5 prosenttia. Kotitalouksien säästämisaste on alhainen, ja kotitaloudet ovat viime vuosina velkaantuneet nopeasti.

Valtiovarainministeriön talouskatsauksessa arvioidaan, että tänä vuonna yksityisen kulutuksen kasvua vauhdittavat pankkien tarjoamat asuntolainojen lyhennysvapaat. Osuuspankki tarjosi helmikuussa asuntovelallisilleen mahdollisuutta ottaa jopa 12 kuukautta lyhennysvapaata ilman kuluja ja marginaalin muutosta. Muut pankit seurasivat perässä.

Osuuspankin tarjous päättyi kesäkuussa. Tarjousaikana lyhennysvapaata käytettiin noin 100 000 lainaan.

OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen arvioi, että lyhennysvapaat tuovat Suomen taloudelle jopa satojen miljoonien kasvusykäyksen. Kansantaloudellisten syiden lisäksi pankilla oli toki myös oma etu mielessä. Matalien korkojen vuoksi asiakkaat ovat lyhentäneet lainojaan pankin mielestä liiankin nopeasti, joten lyhennysvapaalla hidastettiin lainakannan pienentymistä. Pankkien lyhennysvapaiden vuoksi tammi–kesäkuussa asuntolainoja järjesteltiin uudelleen lähes 12 miljardin euron edestä, kun normaalitaso on ollut 2,4 miljardia.

Lyhennysvapaat tukevat yksityisen kulutuksen kasvua, mutta samalla ne lisäävät kotitalouksien velkataakkaa.

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan kotitalouksien velkaantumisaste kohosi 123,2 prosenttiin tämän vuoden toisella neljänneksellä. Velkaantumisaste lasketaan suhteuttamalla kotitalouksien lainat käytettävissä oleviin tuloihin.

Kotitalouksien velkaantumisaste on nyt kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla. Finanssivalvonta varoittikin keskiviikkona kotitalouksien velkaantumisvauhdista. Henkilöasiakkaiden ongelmaluottojen määrä on pysynyt alhaalla, mutta tilanne voi Fivan mukaan muuttua nopeasti.

Jos kasvu kiihtyy euroalueella, markkinakorot nousevat, mikä nostaa kotitalouksien velanhoitokuluja. Erityisen ongelmallinen tilanne on silloin, jos Suomen työttömyys jatkaa kasvuaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat