Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko eettistä hankkia Volkswagen?

Pääkirjoitus
 
Ari Kinnari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kuvasta ja designista vastaava toimituspäällikkö.

Tunne on ikävä, kun alttarikäytävällä huomaa kumppaniehdokkaansa petollisuuden. Olin jo pitkän jahkauksen jälkeen päättänyt hankkia uudeksi autokseni Volkswagenin, kun uutinen päästöhuijauksesta tuli julki.

Autojen päästötulosten järjestelmällinen manipulointi on sellaista kieroilua, että kuluttaja alkaa miettiä valintojaan. Volkswagenin verkkosivuilla lukee näin: Volkswagen tuo teknisen osaamisensa ja innovaatiovoimansa avulla ideat käytäntöön – ihmisille, jotka välittävät ympäristöstään ja haluavat ajaa taloudellisesti.

Teknistä osaamista, totta vieköön.

Uuden auton valinta on niin täynnä itsepetosta, että lisähuijausta kestää huonosti muilta tahoilta. Yleensä prosessissa on viisi vaihetta:

Koeajokausi. Tarpeettoman kauan kestävä vaihe, koska eri autojen testaaminen on yksinkertaisesti mukavaa. Alitajunta tosin on jo ennen ensimmäistäkään ajoa valinnut suosikkinsa.

Esikarsinta. Perusteellisen pohdinnan jälkeen jäljelle jäävät alitajunnan jo aikaisemmin valitsemat suosikit.

Toinen koeajokausi. Tarpeettoman kauan kestävä vaihe, koska eri autojen testaaminen on yksinkertaisesti mukavaa. Alitajunta on nytkin valintansa tehnyt.

Periaatteista tinkiminen. Hintakatto hajoaa tässä vaiheessa. Perusvärinen manuaali vaihtuu yllättävän helposti metallinhohtoiseksi automaatiksi. Taskulaskimella räknätään perusteet korkeammalle hinnalle: pienempi kulutus säästää, ja jos syö hiukan halvemmalla vuoden tai lopettaa tupakoinnin tai jättää yhden lomareissun tekemättä tai. . .

Lopullinen valinta. Lopullinen valinta tehdään monimutkaisella tunteen ja järjen taajuuskorjaimella, jossa järkisyiksi naamioitu tunne voittaa aina. Käsi ylös, kenen valintaan eivät vaikuta sukulaisten tai naapurien autot.

Kieroilu nakertaa "lopullisen" valinnan perusteita. Täytyy ottaa aikalisä ja katsoa, mitä Volkswagenilla ja automarkkinoilla laajemmin tapahtuu.

Volkswagenin toimitusjohtaja Martin Winterkorn sai jo mennä, ja lisää puhdistuksia on luvassa.

Winterkorn oli luonnollisesti asiasta yhtä tietämätön kuin lajivalmentaja dopingista.

Hyvässä lykyssä kohu johtaa autojen päästö- ja kulutusarvojen realistisempaan raportoimiseen. Sitä odotellessa voi siirtyä uudelleen auton hankinnan vaiheeseen yksi. Siihen mukavimpaan vaiheeseen.

Ari Kinnari ari.kinnari@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kuvasta ja designista
vastaava toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat