Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukupuolesta on tullut peruskoulussa kielletty puheenaihe

Pääkirjoitus
 
Pekka Räihä ja Kaisa Mattila
Antti Hämäläinen
Kuva: Antti Hämäläinen

Sukupuolisuuden ja sukupuoli-identiteetin kieltävä suuntaus on synnyttänyt koulussa uutta eriarvoisuutta tyttöjen ja poikien välille.

Kun peruskoulu otettiin Suomessa käyttöön 1970-luvulla, uuden järjestelmän tavoitteena oli estää koulutuksen eriarvoistuminen. Kaikille oppilaille haluttiin tarjota yhtäläiset, tasa-arvoiset ja tasapuoliset koulutusmahdollisuudet.

Tasapuolisuutta korostava peruskoulu on vaalinut myös sukupuolten tasa-arvoa. Tasa-arvoajattelun perusta on ollut lähellä sittemmin muoti-ilmiöksi noussutta sukupuolineutraalia ihannetta.

Nykyisin koulussa ei sallita minkäänlaista sukupuoleen perustuvaa erottelua. Aikuisten on tarkasti varottava johdattelemasta lapsia toimimaan tytöille tai pojille ominaisena pidetyllä tavalla. Tyttöjen ja poikien käyttäytymismalleissa havaittuja eroja selitetään sillä, että vanhakantainen kasvatus on pönkittänyt perinteisiä sukupuolirooleja.

Opettajat eivät ole enää pitkään aikaan uskaltaneet tehdä opetuksessa tyttöjen ja poikien välistä jakoa. Sukupuolesta on tullut koulussa kielletty puheenaihe.

Sukupuolen sivuuttava koulumme ei ole saavuttanut tasa-arvoon pyrkiviä tavoitteitaan. Peruskoulu on päinvastoin synnyttänyt eriarvoisuutta tyttöjen ja poikien välille vaatimalla samanlaisia suorituksia fyysisesti ja psyykkisesti eri tavoin ja eri tahtiin kehittyviltä oppilailta.

Näennäisesti neutraali suhtautuminen sukupuoleen peittää ja jättää huomiotta monia tyttöjen ja poikien eroja. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että tytöillä oppimistulokset ovat parempia kuin pojilla. Eliittilukiot ovat tyttöistyneet, kun poikien keskiarvot eivät riitä sisäänpääsyyn. Lisäksi eri maita vertailevien tutkimusten mukaan suomalaisilla lapsilla näyttää olevan tavallista enemmän ongelmia suhtautua erilaisuuteen ja toiseuteen.

Sukupuolta ei voi mitätöidä. Sukupuoli on ensimmäinen asia, jonka rekisteröimme kadulla vastaan tulevasta ihmisestä. Tutkimukset osoittavat, ettemme pysty keskittymään keskustelussa muihin asioihin ennen kuin saamme selville keskustelukumppanimme sukupuolen.

Sukupuolineutraalissa koulussa aikuiset vaikenevat sukupuolen merkityksestä ja sukupuolten eroista. Iso asia jätetään lasten itsensä käsiteltäväksi ilman keskusteluapua ja ohjausta.

Kun tyttöjä ja poikia pyritään kohtelemaan tasapuolisesti, heitä ryhdytään epähuomiossa kohtelemaan jonkinlaisina sukupuolettomina perusihmisinä.

Sukupuolen merkitykseen ei kiinnitetä huomiota myöskään peruskoulun uudessa opetussuunnitelmassa, joka tulee voimaan syyslukukaudella 2016. Siitä on pyyhitty pois kaikki opetus, joka on käytännössä aiemmin pitkälti eriytynyt oppilaiden sukupuolen mukaan.

Ensi syksystä alkaen esimerkiksi käsityötä ei enää opeteta kahtena erillisenä aineena, tekstiilityönä ja teknisenä työnä. Vaikka tähänastinen käsityöopetus on saanut ehkä aiheellisestikin kritiikkiä siitä, että kahtiajako ruokkii stereotyyppistä ajattelua, uusi opetussuunnitelma on ratkaissut ongelman pakottamalla tytöt ja pojat samaan muottiin.

Liikunnassa uusi opetussuunnitelma jättää opettajalle enemmän tilaa yksilöllisyyden huomioon ottamiseen. Sukupuolen huomioiminen on silti liikunnassakin vaikeaa, jos opettaja ei tahdo leimautua syrjiväksi.

Koulussa voitaisiin edetä sukupuolisensitiivisesti. Voisimme ottaa huomioon tyttöjen ja poikien luontaiset taipumukset palaamatta tyttö- ja poikakoulujen sukupuoliseen erotteluun. Opettajien pitäisi antaa käsitellä myös sukupuoleen liittyviä ilmiöitä, jotta he voisivat paremmin ohjata kaikkia tyttöjä ja poikia löytämään itselleen yksilöllisen, hyvään tulevaisuuteen johtavan tien.

Todellinen tasa-arvo ei mitätöi sukupuolen olemassaoloa vaan sallii sen. Tämä pitäisi ottaa huomioon sekä koulujen arjessa että opettajakoulutuksessa.

Sukupuolisuus ja sukupuoli-identiteetti pitäisi hyväksyä. Nyt yhä useammat lapset tarvitsevat psykologin tai jonkun muun asiantuntijan apua, kun mielessä vellovat kysymykset, joita ei käsitellä koulussa.

Peruskoulunkin pitäisi myöntää, että sukupuoli on muutakin kuin biologiaa.

Pekka Räihä ja Kaisa Mattila
Räihä on kasvatustieteiden yliopistonlehtori ja Mattila luokanopettajaopiskelija Tampereen yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat