Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Volkswagenin huijaus vie dieseliä kohti ojaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Tästä on kyse Volkswagenin päästöskandaalissa
Tästä on kyse Volkswagenin päästöskandaalissa
Volkswagen jäi kiinni mittavasta huijauksesta diesel-autojensa päästömittauksissa Yhdysvalloissa.Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuva: Reuters, leikkaus: Arttu Luhtala HS, musiikki: Kevin MacLeod / incompetech.com.

Vaikka Volkswagenin päästöskandaali onkin valtava ja horjuttaa yhtiötä, se voi kantaa sisällään jotain vieläkin isompaa. Se voi enteillä murrosta dieselautojen myynnissä.

Jos suuri dieselautojen valmistaja, tutkimukseen ja tuotekehittelyyn panostava jättiyhtiö huijaa päästömittauksissa, se ottaa todella suuren riskin.

Yhtä voi huijata kaiken aikaa ja kaikkia hetken aikaa, mutta ei kaikkia kaiken aikaa. Amatöörillekin on selvää, että joskus vilppi paljastuu ja käry käy. Autoalan ammattilainen tietää näin käyvän kikkailuissa ja virityksissä takuuvarmasti.

Tämä käy ilmi siitäkin, että saksalaisten lehtien mukaan Volkswagenin työntekijät varoittivat johtajistoa päästöhuijauksen mahdollistaneesta ohjelmistosta (HS 28. 9.). Samoin teki yhtiölle osia valmistava Bosch.

Jos kaikkien varoitusten jälkeen maineestaan tarkan saksalaisen vientiteollisuuden edustaja ryhtyy tällaiseen hankkeeseen valtavien joukkokannekorvausten maassa Yhdysvalloissa, valinnasta voi lukea viestin: autotehdas ei osaa valmistaa dieselmoottoria, joka olisi sekä vähäpäästöinen että kuluttajia miellyttävästi tehokas ja kestävä.

Kaiken lisäksi Volkswagenin huijaus jatkui vuosia – eli edes vilpillä hankittu aikalisä ei johtanut siihen, että tähän yhtälöön olisi löydetty ratkaisu.

Nyt epäilys leviää. Autotehtaiden pörssikurssien luisusta voi päätellä monen uskovan, että tähän eivät pysty kunnolla muutkaan, vaan nekin ovat tehneet jonkinlaista filunkia.

Sama epäilys näkyy siitäkin, että dieselmoottoreiden osia valmistavien yritysten kurssit ovat olleet laskussa skandaalin jälkeen.

Ranskassa dieselmoottoreiden vastustus oli jo aiemmin kasvussa moottoreiden typenoksidipäästöjen vuoksi. Pariisi on dieselautojen kaupunki ja yksi pahimmin lähipäästöistä kärsivä kaupunki Euroopassa. Pariisin kaupunginjohtaja Anne Hidalgo näkee dieselautojen aiheuttavan jättikaupungissa hengityselinongelmia. "Haluan dieselautot pois Pariisista vuoteen 2020 mennessä", hän linjasi tammikuussa.

Lontoon kaupunginjohtaja Boris Johnson on sommitellut dieselautoille korotettua ruuhkamaksua.

Eurooppalaiset autotehtaat ovat monta vuotta aukoneet Kiinan markkinoita. Kiinan kuluttajat eivät ole koskaan dieseleistä edes kiinnostuneet. Sama pätee Yhdysvaltoihin. Henkilöautoista dieseleitä on vain muutama prosentti, kun Euroopassa niiden osuus on noin puolet.

Volkswagenin tapaus ei taatusti viritä Yhdysvaltain ja Kiinan markkinoita dieselmyönteisemmiksi.

Jos huijauksia todella paljastuu ja vastustus kasvaa, se panee ympäristösäädöksiä laativat miettimään, onko syytä tukea dieselpolttoainetta veroratkaisuilla sen vuoksi, että dieselmoottoreiden hyötysuhde on bensiinimoottoreita parempi.

Vajaa vuosi sitten Ranskan pääministeri Manuel Valls kertoi, että dieselin edistäminen oli virhe. Hän lupasi, että hallitus muuttaa tilanteen. Ranskassa dieseleitä on tuettu 1960-luvulta saakka verotuksen keinoin.

Myös Suomessa voi havaita valintaa verotuksessa. Henkilöautoissa dieseleitä rasitetaan kyllä käyttövoimaverolla, mutta samaan aikaan polttoaineissa ne saavat raskaan liikenteen siivellä etua pienemmällä huoltovarmuusmaksulla ja energiasisältöverolla.

Volkswagenin skandaali voi vauhdittaa dieselvastaista kehitystä muuallakin. Autoteollisuus vakuuttaa, että uusin keinoin – esimerkiksi ureapuhdistuksella – dieselien päästöt saadaan kuriin. Se saattaa olla totta, mutta kuluttajat, sijoittajat ja ympäristösäädöksistä vastaavat voivat ajaa Volkswagenin näyttöjen vuoksi dieselin ojaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat