Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viivytystaistelua on yhä vaikeampi jatkaa – suomalaispotilaan valinnanvapaus ei toteudu EU-direktiivin edellyttämällä tavalla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Lääkäri Marjo Parkkila-Harju käyttämässä sähköistä potilastietojärjestelmää Helsingin Pitäjänmäen terveysasemalla viime elokuussa.
Lääkäri Marjo Parkkila-Harju käyttämässä sähköistä potilastietojärjestelmää Helsingin Pitäjänmäen terveysasemalla viime elokuussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomalaisilla on vielä totuttelemista siihen, että he ovat myös terveydenhuollossa asiakkaita – ja että asiakkuuteen kuuluu vapaus valita. Harva käyttää tätä vapauttaan, koska kunnat eivät juuri mainosta sitä.

Aiemmin kuntalaisen oli mahdollista käyttää vain oman kuntansa terveyskeskusta, ellei kyse ollut kiireellisestä tapauksesta. Valinnanvapautta sai, jos kaivoi lompakkonsa esiin ja hakeutui potilaaksi haluamalleen yksityislääkärille.

Valinnanvapaus on myös julkisella puolella laajentunut vähitellen. Ensi vaiheessa potilas sai valita oman kuntansa terveysasemista itselleen sopivimman. Vuoden 2014 alusta valinnanvapaus laajeni ja alkoi kattaa koko maan: potilas saattoi mennä muuallekin kuin kotikuntansa terveyskeskukseen tai kotikunnan mukaiseen sairaanhoitopiirin sairaalaan.

Samaan aikaan tuli voimaan myös laki rajat ylittävästä terveydenhuollosta. Sen perusteella suomalaiset voivat käyttää vapaasti terveyspalveluita toisessa EU- tai Eta-maassa ja saada korvausta hoitokustannuksista samalla periaatteella kuin jos hoito olisi annettu kotimaassa.

Laki perustuu EU:n potilasdirektiiviin, joka on useimmissa EU-maissa voitu siirtää ongelmitta osaksi kotimaista lainsäädäntöä. Suomessa sen sijaan törmättiin ongelmiin ja aloitettiin eräänlainen viivytystaistelu, jota ei kovin pitkään voi enää jatkaa.

Suomessa direktiivi päätettiin pitkän vääntämisen ja kääntämisen jälkeen toteuttaa sairausvakuutusmallilla. Se tarkoittaa, että ulkomailla saatu hoito korvataan samalla periaatteella kuin yksityinen hoito korvataan Suomessa – sairausvakuutuskorvauksen mukaisesti.

Jokainen yksityislääkäriä käyttänyt tietää, että Kela-korvaukset eivät kata kuin pienen osan lääkärinpalkkiosta. Korvaukset niukkenevat lisää ensi vuonna, kun hallitus leikkaa niistä 78 miljoonaa euroa.

Korvaus ulkomailta saadusta hoidosta jää käytännössä niin pieneksi, ettei hoito ulkomailla ole oikeastaan nyt aito vaihtoehto. Perustellusti voi väittää, että suomalaispotilaan valinnanvapaus ei toteudu direktiivin edellyttämällä tavalla, koska potilas maksaa lopulta hoidostaan ison laskun, paljon enemmän kuin maksaisi Suomessa julkisessa terveydenhoidossa.

Komissio kovisteli tästä Suomea jo vuosi sitten. Paine muuttaa korvausjärjestelmää on edelleen kasvanut, koska Suomi ei halua päätyä asiassa EU-tuomioistuimeen.

Sairausvakuutusmallin sijaan silloinen hallitus harkitsi niin sanottua omavastuumallia, mutta sekin on ongelmallinen. Siinä suomalaispotilas maksaisi ulkomailta haetusta hoidosta saman omavastuun kuin käyttäessään julkista terveydenhoitoa Suomessa – eli varsin vähän.

Omavastuumalli olisi johtanut omituiseen tilanteeseen, sillä potilas olisi saanut esimerkiksi Tallinnassa saadusta hoidosta paremman korvauksen kuin käydessään Suomessa yksityislääkärillä. Malli olisi todennäköisesti lisännyt terveysturismia lähialueille ja voinut tulla kunnille ja veronmaksajille kalliiksi.

Euroopan unioni kovistelee Suomea jälleen. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan asiaa ei voi enää pitkittää: Suomen nykyistä korvausmallia täytyy muuttaa (HS 28. 9.).

Pelkät kosmeettiset muutokset eivät taida auttaa, vaan Suomen on mitä ilmeisimmin muutettava radikaalisti terveydenhuollon nykyistä monen maksajan rahoitusmallia, jossa rahat tulevat kunnilta, valtiolta, Kelalta ja työnantajilta. Rahat on koottava tuleville itsehallintoalueille, joiden ohjauksessa toimisi vastedes niin julkisia kuin yksityisiä palveluntuottajia samalla viivalla. Asiakas voisi valita niiden välillä ja raha seuraisi häntä – tarvittaessa myös ulkomailta haettuun hoitoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat