Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK:n johtoon haetaan määräaikaista ihmeidentekijää, ja mieluiten naista

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Yhdistyneet kansakunnat hakee pääsihteeriä. Tehtävä on määräaikainen.

Maailman toimitusjohtajan työmäärään nähden noin 20 000 euron kuukausipalkka on jopa vaatimaton, mutta työsuhdeasunto on komea. Vapaapäiviä ei ole ainakaan viiteen vuoteen. Hakijalle on eduksi, jos hän on nainen.

Hakemukset pitää osoittaa YK:n turvallisuusneuvoston ja yleiskokouksen puheenjohtajille – ja heidän kauttaan YK:n 193 jäsenvaltiolle. Tämä ei tosin ole ihan totta.

Oikeasti hakemukset pitää osoittaa erityisesti turvallisuusneuvoston viidelle pysyvälle jäsenmaalle Britannialle, Kiinalle, Ranskalle, Venäjälle ja Yhdysvalloille. Kukin niistä pystyy halutessaan yksin estämään hakijan valinnan.

Tällä kertaan haun pitäisi olla "avoin ja läpinäkyvä", toisin kuin kahdeksana aiempana kertana, mutta lopulta todelliset ratkaisijat ovat samat kuin ennenkin.

Kilpailu uuden pääsihteerin paikasta kiihtyy nyt, kun YK:n yleiskokouksen vuosittainen huippukokousviikko on ohi. Nykyisen pääsihteerin, eteläkorealaisen Ban Ki-moonin toinen viisivuotiskausi päättyy vuoden 2016 lopussa.

Pääsihteerin valinta on periaatteessa yksinkertainen tapahtuma. YK:n peruskirjassa sanotaan vain, että yleiskokous nimittää pääsihteerin turvallisuusneuvoston esityksestä. Ennen sitä kulissien takana on kuitenkin vuorossa tavallistakin suurempaa draamaa.

Syyrian sodan ratkaisut sekä suuret ilmasto- ja kehityshankkeet kulkevat YK:n kautta. Johtavien suurvaltojen kilpailuasemat ovat muuttuneet. Se heijastuu kaikkeen.

Valinta on lopulta valtapeliä. Se tiedetään erityisen hyvin Suomessa.

Joulukuussa 1971 Suomessa uskottiin vakaasti Max Jakobsonin valintaan YK:n johtoon, mutta Neuvostoliitto esti lopulta valinnan. Pääsihteeriksi nousi kahdeksi kaudeksi itävaltalainen Kurt Waldheim.

Sittemmin on selvinnyt, ettei Yhdysvallatkaan halunnut Jakobsonia pääsihteeriksi. Maa taktikoi estääkseen burmalaisen U Thantin uudelleenvalinnan. Suomelle tarjottiin kampanjan aikana tietoa Waldheimin natsimenneisyydestä, mutta sitä ei käytetty, eikä se olisi välttämättä edes auttanut. Suurvallat halusivat heikon pääsihteerin.

Ainakin alkuasetelma on nyt jonkin verran toisenlainen.

Ylikierroksilla käyvässä maailmassa tulevalle pääsihteerille kirjataan pitkä lista mahdottomia tehtäviä, ja sitten haetaan sopivaa henkilöä tekemään ne, kuvaili Suomen YK-suurlähettiläs Kai Sauer. Hän veti yhteen puheenvuoroja YK:n huippukokousviikolla järjestetyssä keskustelussa, joka koski seuraavan pääsihteerin valintaa.

Tilaisuuden järjestäjiä olivat vanhempien valtiomiesten Elders-ryhmä, Suomi ja Viro. Suomella ei ole tarjolla ehdokasta pääsihteerikilpaan. Virolla taas ei ole kilvassa toivoa, vaikka sillä olisi ehdokas. Viron ehdokas kaatuisi lähes varmasti Venäjän vastustukseen.

YK:ssa kannatetaan kaikissa puheenvuoroissa suurempaa avoimuutta pääsihteerin valinnassa. Tuoreessa yleiskokouksen päätöslauselmassa halutaan avoimuutta ja naisehdokkaita. Elders-ryhmä ehdottaa, että pääsihteeri olisi tehtävässään vain yhden seitsemänvuotisen virkakauden. Nykyisten viiden vuoden kausien määrää ei ole rajoitettu, mutta kukaan ei ole kestänyt pääsihteerinä yli kahta kautta.

Maantieteellisen edustavuuden kannalta seuraavan pääsihteerin pitäisi tulla Itä-Euroopasta.

Venäjän ennalta tiedossa oleva vastustus karsii mahdollisten itäeurooppalaisten listaa, mutta puolisen tusina vahvaa ehdokasta on jo tiedossa. Kärkinimiin kuuluu YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon bulgarialainen johtaja Irina Bokova.

Yksikään turvallisuusneuvoston pysyvä jäsenmaa ei kuitenkaan ole tinkimässä vallastaan pääsihteerin valinnassa. Tiukka kansainvälinen tilanne lisää pääsihteeriin kohdistuvia odotuksia ja vaikeuttaa samalla hänen valintaansa. Ehdokkaasta sopiminen on vaikeaa Yhdysvalloille ja Venäjälle.

Ban Ki-moonin ensimmäisessä valinnassa kymmenen vuotta sitten Kiina teki yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa. Nyt Kiina on aiempaa tietoisempi suurvalta-asemastaan.

Hyvää tulosta voi toivoa. Muuhunkin kannattaa varautua.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat