Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-maat vilkuilevat nyt toisiaan turvapaikkakäytännöissä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Maahanmuuttovirasto on jäädyttänyt päätöksenteon irakilaisten ja somalialaisten maahantulijoiden turvapaikkahakemuksista. Hakemusten käsittely etenee, mutta päätöksiä ei tule ennen kuin Irakin ja Somalian turvallisuustilanne on arvioitu uudelleen.

Jäädytyspäätöksen takana ovat tiedot siitä, että Suomen oleskelulupapäätökset poikkeavat joiltain osin Pohjoismaiden ja EU-maiden päätöksenteosta.

Suomessa Irakin keskiosat sekä Etelä- ja Keski-Somalia on luokiteltu alueiksi, joilta tuleville on myönnetty oleskelulupia kansainvälisen suojelun perusteella. Näiden alueiden turvallisuustilannetta on toisin sanoen pidetty niin huonona, että se riittää perusteeksi – hakijan ei tarvitse erikseen todistaa olevansa esimerkiksi henkilökohtaisen vainon kohteena.

Muissa EU-maissa ei saa automaattisesti suojelua, jos on kotoisin Bagdadista ja sen ympärillä olevilta alueilta. Myös Somalian Mogadishu on useissa maissa luokiteltu riittävän turvalliseksi.

Jäädytyspäätös on selvä merkki siitä, että Suomi on aikeissa tiukentaa turvapaikan saamisen kriteereitä. Turvallisuustilannetta todellisempi syy lienee kuitenkin se, että Suomessa on huolestuttu etenkin irakilaisten tulijoiden määrästä. Sitä halutaan hillitä.

Suomi alkaa myös soveltaa EU:n yhteistä listaa turvallisista lähtömaista. Listalla ovat nyt Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Kosovo, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki. Näistä maista tulevien turvapaikkahakemukset pitää yhä käsitellä, mutta se voidaan tehdä nopeutetusti. Turvapaikkaa ei käytännössä saa.

Turvallisten maiden lista jättää edelleen mahdolliseksi sen, että jokainen maa voi tehdä omat luettelonsa.

Euroopan unionin jäsenmaiden turvapaikkaprosessit jäävät siis kauaksi yhtenäisestä käytännöstä. Tilanne on lähes verrannollinen yritysverotukseen, jossa maat kilpailevat välillä lyhytnäköisesti siitä, kenellä on pienin veroprosentti.

Nyt maat pelaavat toisiaan vastaan kiristämällä turvapaikkakäytäntöjä ja ohjailevat hakijoita pois omilta rajoiltaan.

Esimerkiksi Saksa aikoo tehostaa kielteisten turvapaikkapäätösten saaneiden palautuksia. Lisäksi Saksassa leikataan vastaanottokeskuksissa asuville maksettavaa vastaanottorahaa ja annetaan osa tuesta ruokakuponkeina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat