Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aletaanko säästettyjä eläkevarojakin käyttää muiden menoreikien tilkitsemiseen?

Pääkirjoitus
 
Anni Lassila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n taloustoimittaja.

Tapiolan koulun historian ja yhteiskuntaopin lehtori Pirkko Saari oli hyvä opettaja. Saari valisti meitä vuonna 1970 syntyneitä ysiluokkalaisia hyvissä ajoin siitä, että meistä tulisi suurten ikäluokkien eläkepommin maksajia. Vuosi oli 1986.

Moni asia on 30 vuodessa mennyt toisin kuin 1980-luvun lopulla saattoi ennustaa, mutta väestöpyramidin suuret linjat ovat pysyneet.

Eläkepommia ei siinä mielessä tullut, että suurten ikäluokkien eläkkeet pystytään maksamaan ongelmitta, kun hyvin tuottaneita eläkerahastoja samalla puretaan maltillisesti.

Se mitä ei täysin osattu ennakoida, oli suomalaisten eliniän loputtomalta näyttävä piteneminen. Siksi on tarvittu eläkeuudistuksia, joista viimeisin on vasta tullut voimaan. Siinäkin kävi niin, että vuoden 1970 tienoilla syntyneet ikäluokat häviävät eniten uusien ja vanhojen laskusääntöjen yhteensovituksessa. Tämäkin vielä menettelee. Kun eläkkeelle pääsee yli 68-vuotiaana, eläkkeen pienenemisestä ei joudu kärsimään liian kauan.

Tähän yhtälöön ei kuitenkaan kaivata enää sitä, että säästettyjä eläkevaroja aletaan käyttää muiden menoreikien tilkitsemiseen. Silloin voisi 1970-luvulla syntyneenkin usko loppua, vaikka kuinka hyvin olisi osaansa valmistautunut.

Viimeksi kaksi viikkoa sitten SAK ehdotti, että niin sanotuilla Emu-puskureilla korvattaisiin työssäkäyvien etuuksiin suunniteltuja leikkauksia. Emu-puskurit ovat eläkeyhtiöihin kerätty ylimääräinen rahasumma, joka on periaatteessa tarkoitettukin talouden elvyttämiseen lamaoloissa.

Puskureita on jo käytetty kasvaneiden työttömyyskulujen kattamiseen. Jos loppukin eli runsaat miljardi euroa käytettäisiin, se pitäisi myöhemmin kerätä takaisin.

SAK:n suunnitelmassa summa kerättäisiin suurempina eläkemaksuina vuosina 2020–2023. Noina vuosina Suomen eläkemenot ovat näillä näkymin suurimmillaan. Silloin myös Suomen huoltosuhde heikkenee kovaa vauhtia eli työikäisten määrä suhteessa hoivattaviin pienenee. Eläkepommista uhkaa tulla hoivapommi.

Tuleviin vuosiin ei siis kannattaisi lastata ylimääräisiä eläke- tai muitakaan maksuja. Hyvä jos hoivamenoista ja valtionvelan hoidosta suoriudutaan.

Pirkko Saari muuten opetti myös, että Suomi on köyhä, koska vientituotteen (sellun) kilohinta on liian pieni. Mutta ei siitä tällä kertaa sen enempää.

Anni Lassila anni.lassila@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja
talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat