Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän hallituksen kärkihankkeet eivät ole taikatemppu

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) antaa keskiviikkona eduskunnalle pääministerin ilmoituksen hallituksen kärkihankkeista.

Hallitus on ilmoittanut käyttävänsä seuraavan kolmen vuoden aikana 1,6 miljardia kärkihankkeisiin. Tästä 0,6 miljardia menee väylien kunnostamiseen ja miljardi käytetään kärkihankkeisiin, joita on hallituksen viidellä eri painopistealueella. Panostusten tarkoitus on vahvistaa Suomen tulevaisuuden kasvua ja hyvinvointia.

Hallituksen finanssipolitiikka on kiristävää. Hallitus esittää ensi vuoden budjettiin nettovaikutuksiltaan 800 miljoonan euron leikkauksia ja veronkorotuksia. On hyvä, että hallitus samalla myös investoi tulevaisuuteen. Pelkästään säästämällä Suomi ei selviä talousahdingostaan.

Kärkihankeinvestoinnit eivät kuitenkaan ole mikään taikatemppu, joka auttaa Suomen kasvu-uralle. Miljardi euroa ei ole itse asiassa kovinkaan suuri summa, kun rahan jakaa kolmelle vuodelle ja kymmeniin eri hankkeisiin.

Ennen eduskuntavaaleja Juha Sipilä puhui massiivisesta miljardiluokan kasvurahastosta, joka sysäisi suomalaisyritykset kasvuun. Vaalien jälkeen kasvurahasto ei ole enää kuulunut Sipilän sanavarastoon.

Uutta jättirahastoa ei tule, mutta jotain kasvurahastosta on silti toteutumassa valtion olemassa olevien yritysrahoittajien Teollisuussijoituksen, Tekesin ja Finnveran kautta. Sipilän mukaan pullonkaulana yritysrahoituksessa on niin sanottu välirahoitus, joka on pääomasijoituksen ja pankkilainan välimuoto. Hallitus suuntaa Finnveralle seitsemän miljoonaa euroa juniorilainaohjelman perustamiseksi. Ohjelman avulla välirahoitusta voidaan tarjota jopa 300 miljoonalla eurolla.

Hallituksen painopisteet ovat poikkihallinnollisia, mutta iso osa kärkihankepotista osuu työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tontille.

Hallitus on myös määritellyt sen, mille toimialoille rahoitusta suunnataan. Niitä ovat ennen kaikkea biotalous, cleantech, kiertotalous ja terveysteknologia. Kattotermit ovat niin yleisiä, että niiden alle mahtuu valtaosa Suomen yrityksistä. Hallitus ei ole kuitenkaan jättänyt määrittelyä tähän, vaan iso osa rahoista on liiankin tarkasti korvamerkittyä – niin tarkasti, että se lähentelee mikromanagerointia. Esimerkiksi Tekes saa kymmenen miljoonaa euroa pääomasijoituksiin, joilla kaupallistetaan tutkimustuloksia. Tekesin pääomasijoitusyhtiön pitää sijoittaa varat rahastoon, joka sijoittaa vain yrityksiin, jotka kaupallistavat korkeakouluissa syntyneitä innovaatioita. Tällaista rahastoa ei välttämättä ole olemassakaan.

Tekes on joutunut viime vuosina melkoiseen myllerrykseen. Jo edellinen hallitus leikkasi rajusti sen määrärahoja, ja Sipilän hallitus leikkaa niitä lisää. Ensi vuonna Tekesin yrityksille ja korkeakouluille myöntämiä avustuksia leikataan 129 miljoonaa euroa. Tästä summasta 110 miljoonaa oli kohdennettu juuri niille toimialoille, jotka hallitus on määritellyt keskeisiksi – kuten cleantechiin ja biotalouteen.

Epäloogista on myös se, että TEM toivoo Tekesin kannustavan yrityksiä ottamaan suurempia riskejä. Tekes tukee innovaatioita sekä avustuksilla että lainoilla. Viime vuosina Tekesissä lainojen suhteellinen osuus avustuksiin nähden on kasvanut. TEM:n mukaan tämä on väärä suunta, sillä nimenomaan avustukset tukevat riskinottoa paremmin kuin laina. Silti hallitus leikkaa Tekesiltä etenkin avustusvaltuuksia.

Pääministeri Sipilä pääsee eduskunnassa varmaankin selittämään myös kärkihankkeiden rahoitusta. Tähän mennessä hallitus on epämääräisesti kertonut rahoituksen järjestyvän valtion omaisuuden myynnillä ja osinkotuloilla.

Valtiovarainministeriössä pohditaan edelleen, miten rahoituksen pystyy järjestämään siten, että Suomi ei riko EU:n kolmen prosentin alijäämärajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat