Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiskriisi polarisoi Ruotsia

Pääkirjoitus
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Keväällä ja kesällä uutiset seurasivat toisiaan. Ruotsidemokraatit, Ruotsin maahanmuuttovastainen puolue, kasvatti kannatustaan liki jokaisessa mielipidemittauksessa.

Kehitys oli selvää ja nopeaa. Valtiopäivävaaleissa viime syksynä ruotsidemokraatteja kannatti vajaat 13 prosenttia äänestäjistä, mutta nyt lukemat pyörivät 20 prosentin tuntumassa.

Ilmapiiri tuntui muutenkin muuttuneen Ruotsissa. Muut puolueet, erityisesti porvaripuolueet, esittivät kannattajapaon pelossa entistä tiukempia linjauksia maahanmuutosta. Tulijoiden määrästä ja kustannuksista oli yhtäkkiä – toisin kuin ennen – sallittua puhua.

Politiikassa tuulet voivat silti kääntyä hetkessä, ja nyt Ruotsissa seurataan, onko niin jälleen käymässä.

Muutos alkoi, kun maailman mediat julkaisivat syyskuun alussa kuvan kolmevuotiaasta menehtyneestä syyrialaispojasta Alan Kurdista.

Viestimet ovat tästä lähtien julkaisseet päivittäin tunteisiin vetoavia kertomuksia ihmiskohtaloista ja sodan kauhuista.

Tavalliset kansalaiset juoksivat sankoin joukoin auttamaan pakolaisia.

He taputtavat tulijoille asemilla. He majoittavat näitä hätämajoituksissa ja sohvillansa. He järjestävät kuljetuksia, lääkärinapua ja illallisia. Poliisi julkaisi tervetulovideon. Siinä sanotaan: "Sinä ja minä olemme samanlaisia."

Reaktio on ollut hyvin voimakas, ja se näkyy myös tilastoissa. Dagens Nyheterin mielipidemittauksessa 44 prosenttia kansalaisista kannatti nyt sitä, että Ruotsiin tulee nykyistä enemmän turvapaikanhakijoita ja pakolaisia. Luku on 18 prosenttiyksikköä suurempi kuin vielä helmikuussa. Kolmannes ruotsalaisista kertoo voivansa ottaa pakolaisen kotiinsa.

Kiinnostavaa on, onko kyse ohimenevästä huumasta, vai onko käänteellä poliittisia seurauksia. Mielipidemittaukset ovat jo antaneet viitteitä siitä, että ruotsidemokraattien kasvu olisi pysähtymässä.

Niin ei silti tarvitse olla. Pakolaiskriisi saattaa pikemminkin polarisoida entisestään Ruotsia. DN:n mittaus kertoo näet myös, että 30 prosenttia haluaa yhä, että Ruotsi ottaisi vastaan nykyistä vähemmän tulijoita. Ryhmä on pienentynyt, mutta se on yhä suurempi kuin ruotsidemokraatit mittauksissa. Tälle joukolle ruotsidemokraatit on myös edelleen lähes ainoa vaihtoehto äänestyskopissa.

Voimakas käänne keskustelussa kun asettaa nyt muille puolueille paineita pysyä aiemmalla liberaalilla linjalla.

Elina Kervinen elina.kervinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n
Skandinavian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat