Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuontiruoan korvaaminen onnistuu Venäjällä huonosti

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun Venäjä julisti läntisille ruokatuotteille tuontimuureja, niiden kerrottiin olevan vastatoimia Venäjän-vastaisille pakotteille, joita länsi otti käyttöön Ukrainan kriisin vuoksi.

Lännessä laskeskeltiin, että Venäjällä oli toinenkin syy pystyttää muureja: niillä haluttiin vauhdittaa Venäjän pyrkimystä kohti ruokaomavaraisuutta.

Venäjän kansallisen ruokaturvallisuussuunnitelman mukaan tavoitteena on kasvattaa omavaraisuus 85 prosenttiin lähes kaikissa ruokaryhmissä.

Omavaraisuus on ollut monella muullakin elämänalueella Venäjän nykyjohdon tavoite. Tuonnin esteiden suojaavasta roolista kertoo myös se, että ruoantuotantoa piristäviä hankkeita oli vireillä jo ennen kuin esteistä päätettiin.

Venäjän hallituksen tutkimuslaitos katsoo, että korvaavan kotimaisen tuotannon kehittäminen ei ole oikein onnistunut.

Parhaiten pärjänneet alat, kuten sian- ja kananlihan tuotanto, olivat tutkimuslaitoksen mukaan jo aiemmin vahvistumassa.

Maidontuotannon kotimaisuusasteen kasvu ei ole ollut tutkijoiden mukaan menestys. Juustoa on tosin alkanut syntyä Venäjällä enemmän.

Tuontivihanneksia ei ole saatu korvattua kuin osittain kotimaisin vihanneksin. Tuontivihannesten tilalle kuluttajat ovat ostaneet jotain muuta, mitä kaupoissa on ollut saatavissa.

Kotimaisen korvaavan tuotannon kehittämistä vaikeuttavat sijoittamiseen liittyvät murheet.

Jos laskee, että ruoantuotantoon sijoittamisen kannattavuus riippuu pakotteista ja muureista, pitkän aikavälin investointi on epävarma: kauppakiista voi suojasään tullen poistua.

Lisäksi korkotaso on Venäjällä aivan liian korkea, jotta investoinnit lähtisivät käyntiin.

Kotimaisen tuotannon lisäämistä Venäjällä vaikeuttaa myös se, että tuotannon aloittamiseen tarvittaisiin hankintoja ulkomailta. Niiden saaminen on hankalaa ja kallista.

Koska kotimainen ruoantuotanto ei ole pystynyt korvaamaan menetyksiä, lopputulos ei ole tutkimuslaitoksen mukaan hyvä: kun tarjonta ulkomailta vähenee ja jäljelle jää kotimaisten tuottajien vähäinen kilpailu, tarjonnan laatu heikkenee ja hinnat nousevat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat