Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afganistan ei jätä maailmaa rauhaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Afganistanin hallitus on ilmoittanut jo pariin otteeseen, että sen armeija on vallannut pohjoisen Kunduzin kaupungin takaisin. Taleban-kapinalliset ottivat kaupungin haltuunsa viikko sitten.

Maanantaina Kunduzin asukkaat vahvistivat uutistoimistoille puhelimitse, että kaupunki todella jo oli pääosin takaisin armeijan hallussa.

Kunduzin valtaus oli kuitenkin enemmän kuin yksi sotatoimi lisää Afganistanissa vuosikymmeniä jatkuneessa väkivallassa. Pahimmassa tapauksessa sodassa on alkamassa uusi vaihe.

Äärikonservatiiviset ja islamistiset talebanit eivät ole kyenneet valtaamaan Kunduzin kaltaisia suuria maakuntapääkaupunkeja sen jälkeen, kun liike syöstiin vallasta Yhdysvaltain avulla loppuvuodesta 2001. Afganistan on suuressa vaarassa horjahtaa takaisin laajaan sotatilaan, jossa keskusvallan haastajana on aiempaa tiiviimmin kansainvälisiin terroriryhmiin kytkeytynyt Taleban-liike.

Yhdysvaltain ilmaisku Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) sairaalaan Kunduzissa korosti karmealla tavalla sodan jatkumisen inhimillistä hintaa. Tämän vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana Afganistanin väkivallassa kuoli YK:n lukujen mukaan 1 592 siviiliä.

Suuri Nato-johtoinen sotilaallinen avustusoperaatio Isaf päättyi Afganistanissa vuodenvaihteessa. Pienempi ja pääosin koulutukseen keskittyvä operaatio lopetetaan suunnitelmien mukaan ensi vuoden kuluessa. Afganistanissa on nyt noin 80 suomalaista sotilasta.

Afganistanissa edelleen toimivilla Yhdysvaltain erikoisjoukoilla ja ilmatuella oli merkittävä rooli Kunduzin takaisinvaltauksessa. Kaupungin valtauksessa joidenkin satojen taistelijoiden kapinallisjoukko hääti tieltään muutamia tuhansia Afganistanin armeijan sotilaita.

Arviot siitä, että Afganistanin omilla turvallisuusjoukoilla olisi edellytyksiä säilyttää edes nykyiset osat maata valvonnassaan, muuttuivat aiempaa synkemmiksi.

Yhdysvallat on aiemmin lykännyt Afganistanissa jäljellä olevien noin 10 000 sotilaan joukon pienentämistä ensi vuodelle. Kunduz oli pitkään Afganistanin mittapuulla melko rauhallinen kaupunki, jossa sijaitsi Isaf-joukkojen pohjoisen alueen saksalaisjohtoinen esikunta. Myös suomalaisjoukot viereisessä Mazar-i-Sharifissa olivat sen alaisuudessa. Mazar-i-Sharif on toistaiseksi välttynyt laajenevilta sotatoimilta.

Paluu vastuulliseen rooliin Afganistanissa ei sovi lainkaan ulkomaailman suunnitelmiin. Maan jättämisellä oman onnensa nojaan olisi kuitenkin erittäin huonoja seurauksia kaikille.

Valtioiden romahtamisen seuraukset tiedetään Euroopassa. Pakolaiskriisiä nykyisessä mittakaavassaan ei olisi, jos Irakissa, Libyassa, Somaliassa ja Syyriassa olisi normaalisti toimivat valtiorakenteet.

Kiihtyvällä sodalla olisi suoria vaikutuksia sekä etelämpänä Pakistanissa että pohjoisessa Keski-Aasian entisissä neuvostotasavalloissa. Afganistanissa länsimaiden ja Venäjän etu on yhteinen.

Talebanien sisäinen valtataistelu kiihdyttää sotaa. Rauhanneuvottelut katkesivat, kun talebanien uudeksi johtajaksi nousi Mullah Akhtar Muhammed Mansur. Hän lujitti asemiaan pitämällä edeltäjänsä Mullah Omarin kuoleman salassa kaksi vuotta ja tekemällä päätöksiä hänen nimissään.

Tilanteen huonontuessa Afganistanissa tarvitaan juuri sellaista humanitaarista katastrofiapua, jota MSF sairaalassaan tarjosi. Punainen Risti ja muut kansainväliset avustusjärjestöt ylläpitävät ainoita sairaaloita useilla alueilla. Yhdysvalloilla on raskas vastuu iskusta Kunduzissa ja velvollisuus selvittää sen syyt perusteellisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat