Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Coelho tuli valituksi uudelleen, vaikka teki mitä piti

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun euroalueen kriisimaat turvautuivat talousapuun ja joutuivat kovalle säästökuurille, työttömyyden, etujen leikkausten ja näköalattomuuden uskottiin johtavan laajoihin poliittisiin mullistuksiin.

Säästöjen vastustajien uskottiin nousevan kansallisissa vaaleissa johtopaikoille, protestipuolueiden nousua odoteltiin ja poliittisen kartan oletettiin pirstoutuvan.

Kreikka ja Portugali todistavat toista.

Kreikan ennenaikaisissa vaaleissa kolme viikkoa sitten voittoon nousi entinen säästöjen vastustaja, nykyinen säästöjen hyväksyjä vasemmistolainen Syriza.

Puolue voitti, vaikka se oli hylännyt muutamassa kuukaudessa edellisten vaalien alla tehdyt lupaukset, joiden mukaan Syriza lopettaa Kreikalta vaaditut julkisen talouden leikkaukset.

Puolueesta irtautuneet yksityistämisten ja leikkausten vastustajat hävisivät.

Sunnuntaina Portugalissa järjestetyt parlamenttivaalit voitti nykyisen pääministerin Pedro Passos Coelhon johtama keskustaoikeiston vaaliliitto.

António Costan sosialistit jäivät kakkosiksi, vaikka he lupasivat keventää säästöjä, joita Coelhon hallitus on ajanut.

Tappionsa jälkeen Costa kertoi, että sosialistit eivät aio auttaa äärivasemmistossa olevia ryhmittymiä yrityksissä vastustaa euroa ja säästöjä.

Sosialistien linjaus varmistanee sen, että Coelhon talouslinja voi jatkua, vaikka hallitus ei saakaan näillä tuloksilla parlamenttiin enää enemmistöä.

Euroopassa on hoettu komission puheenjohtajan, Jean-Claude Junckerin maksiimia: kaikki tietävät mitä pitää tehdä, mutta ei sitä, miten tulisi valituksi uudestaan, jos niin tekee. Coelho ja Syrizan Alexis Tsipras veivät maansa säästökuurille ja tulivat silti valituiksi uudelleen.

Portugalin kasvu on vauhdikkaampaa kuin Suomessa ja työttömien määrä on vähentynyt. Portugali on päässyt irti talousavusta, maan luottoluokitukset kohentuvat ja lainaa irtoaa markkinoilta kelvollisella korolla. Hallituksen mukaan budjettivaje laskee.

Euroalueella on tulossa lisää vaaleja. Junckerin ideaa uhmaava kaksikko voi saada vahvistusta.

Joulukuussa pidetään Espanjan ja huhtikuun alkuun mennessä Irlannin parlamenttivaalit. Näissäkin maissa kasvu on kiihtynyt, mistä nykyiset vallanpitäjät voivat saada vaaleissa kiitoksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat