Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä, Soini ja Stubb soutavat vallitsevaa tutkimustietoa vastaan kokka kohisten

Pääkirjoitus
 
Jukka Ruukki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n tiedetoimituksen esimies.

Törmäsin kadulla kahteen äkäiseen yliopistotutkijaan. Molemmat olivat täynnä pyhää vihaa Juha Sipilän (kesk), Timo Soinin (ps) ja Alexander Stubbin (kok) saneeraushallitusta kohtaan, koska se kepittää koulutusta ja tutkimusta. Yliopistoilta leikataan noin 500 miljoonaa euroa. Eikö Suomen tulevaisuuden pitänyt olla korkeassa osaamisessa ja teknologiassa?

Yliopistoväen ärtymyksen ymmärtää. Jos tavoitellaan tuottavuusloikkaa, korkeimman opetuksen ja tutkimuksen pitäisi olla valtiovallan erityisessä suojeluksessa. Johtavien taloustieteilijöiden mukaan uutta kasvua syntyy, kun panostetaan koulutukseen sekä tutkimus- ja kehitystyöhön. Jos nuo asiat eivät ole kunnossa, loikka jää lyhyeksi.

Sipilä, Soini ja Stubb soutavat vallitsevaa tutkimustietoa vastaan niin, että kokka kohisee ja käsiin tulee rakkuloita.

Hallitus koettaa paikata koulutus- ja tutkimusleikkauksia niin sanotuilla kärkihankkeilla. Hallitus käyttää seuraavan kolmen vuoden aikana noin miljardi euroa kasvualueisiin. Panostuksen kohteet hallitus valitsee itse. Rahoista pääsevät osallisiksi ainakin biotalous, cleantech, kiertotalous ja terveysteknologia.

Hallitus ottaa ison riskin, kun se uskoo, että poliitikoilla ja virkamiehillä on paras tieto tulevaisuuden lupaavimmista teknologioista ja menestysaloista. Samanlainen käytäntö vallitsi muinaisessa Neuvostoliitossa. Siellä kaikki viisaus asui NKP:n politbyroossa. Järjestelmä tuotti loistavia urheilijoita – dopingilla terästettynä.

Kasvun siemeniä ei löydy kabinettien kätköistä eikä mustien Audien takapenkeiltä, vaan laboratorioista ja tutkijankammioista. Fiksu hallitus pitää huolta perustutkimuksen edellytyksistä ja tukee keksintöjen kaupallistamista mutta ei lukitse ja päätä, mitä aloja tuetaan.

Takaisin kadulle. Oli vihaisella tutkijakaksikolla jotain hyvääkin sanottavaa päättäjistä. Entisistä. Paavo Lipposen (sd) hallitus toteutti 1990-luvun lamavuosina massiiviset leikkaukset. Budjetista höylättiin 20 miljardia markkaa, mikä oli neljä prosenttia suhteessa silloiseen bruttokansantuotteeseen. Määrä on huimasti enemmän kuin nyt ehdotetut leikkaukset.

Lipposen kaudella tieteen rahoista ei niistetty, niitä lisättiin. Kun samaan aikaan matkapuhelinjätti Nokia ja muu elektroniikkateollisuus kasvattivat voimakkaasti omia satsauksiaan, Suomi nousi yhdeksi eniten tutkimukseen panostavista maista maailmassa. Samalla oikeni talous.

Juha. Nyt kannattaisi kilauttaa Paavolle.

Jukka Ruukki jukka.ruukki@hs.fi
Twitter: JukkaRuukki
Kirjoittaja on tiedetoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat