Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen alku taantui hapuiluksi

Pääkirjoitus
 
Raimo Sailas
Kirjoittaja on ministeri.

Pian puolivuotiaan hallituksen alkutaival on ollut kivikkoinen, eikä polku näytä siliävän. Pakolaistulva yllätti kaikki, ja sen jatkumisesta on vaikea sanoa mitään varmaa. Siitä on jo nyt tullut suuri lisäongelma velkaantuvalle valtiolle.

Maailmantalouden kehitys ei näytä juuri tuovan lisäimua paikoillaan polkevalle viennillemme. Loppukesällä alettiin epäillä, ettei Kiinan talous kasvakaan tavoiteltua seitsemän prosentin vauhtia vaan selvästi hitaammin.

Epäilykset kohdistuivat virallisiin tilastotietoihin ja hallituksen kykyyn hallita talouskehitystä. Tämä aiheutti maailmanlaajuisen pörssikurssien pudotuksen.

Juha Sipilän (kesk) hallitus lähti tekemään "yhteiskuntasopimusta", jonka keskeisenä tavoitteena oli kustannuskilpailukyvyn tuntuva parantaminen työvoimakustannuksia alentamalla ja tuottavuutta kohentamalla. Hallitus ilmoitti, että ellei tätä saada aikaan sopimalla, hallitus turvautuu lainsäädäntöön.

Hanke kaatui kaksi kertaa alkumetreille. Epäonnistuminen kertoi joko suunnittelijoidensa ylioptimismista tai huonosta työmarkkinoiden pelisääntöjen tuntemisesta.

Kustannuskilpailukyvyn parantamisen tarpeesta ei ole juuri erimielisyyttä, mutta käsitteet ja luvut ovat menneet iloisesti sekaisin.

Kustannuskilpailukykyä arvioitaessa on syytä erottaa sen taso ja muutos. Kilpailukyky voi yhtä aikaa olla hyvä ja huonontunut.

Kilpailukyvyn muutoksen suuruus taas riippuu tietenkin siitä, mikä valitaan vertailu- ajankohdaksi. Joku voi siis väittää kilpailukyvyn heikentyneen 15 prosenttia ja joku toinen vain 5 prosenttia, ja molemmat saattavat olla oikeassa.

Kilpailukykytavoitteita tulevaisuuteen asetettaessa joudutaan ennustamaan kilpailijamaiden palkkojen, välillisten työvoimakustannusten ja tuottavuuden kehitystä. Tähän liittyy tietysti huomattava virhemarginaali, ja se kasvaa ennustejakson pidentyessä. Niinpä on turhaa kinastella, parantaako jokin toimenpideyhdistelmä kustannuskilpailukykyä 4,2 prosenttia vai 5 prosenttia, ellei laskelmia avata ja selvitetä eron syitä.

Valitettavasti syntyi käsitys, etteivät kaikki hallituksen ministeritkään olleet selvillä peruskäsitteistä. Eivätkä julkisuudessa esitetyt asiantuntija- ja lobbarilausunnot juuri onnistuneet sumua kirkastamaan.

Haparoiva valmistelu on leimannut myös hallituksen aikeita puuttua lakiteitse asioihin, jotka ovat perinteisesti kuuluneet työmarkkinajärjestöjen sopimusvapauden piiriin. Hallitus tuntuu kuunnelleen vain niitä asiantuntijoita, joiden se on arvellut suhtautuvan myönteisesti hallituksen pyrkimyksiin.

Kritiikistä säikähtäneenä hallitus panikin länkiä kaulaansa ja ilmoitti muuttavansa niin sanotun pakkolainsäädännön määräaikaiseksi.

Asiantuntijat olivat ilmeisesti eri kamarissa tai huutoetäisyyttä kauempana myös silloin, kun pääministeri päätti kätilökritiikistä säikähtäneenä korvata sunnuntai- ja vuorotyökorvausten leikkauksen lomarahojen pudotuksella. Syntyi kiusallinen vaikutelma, ettei päättäjä tiennyt suuren joukon palkansaajia työskentelevän ilman lomarahoja. Erehdyksen paikkaussuunnitelma vaikutti jo lähes koomiselta.

Hallituksen virhearvioista ja hapuilusta huolimatta edellytykset kustannuskilpailukykyä tuntuvasti kohentaviin ratkaisuihin ovat yllättäen auenneet.

Näkymät kirkastuivat, kun SAK:n hallitus toi pöytään oman esityksensä. Sen mukaan järjestö on valmis sopimaan palkkojen nollakorotuksista ensi syksynä avautuvalla uudella sopimuskierroksella ja hyväksymään periaatteen, jonka mukaan vientiteollisuus määrittelee vastedes palkankorotusten ylärajan. Lisäksi SAK on valmis hyväksymään yhteen laskien tuntuvat alennukset työnantajan sairausvakuutusmaksuun, työttömyysvakuutusmaksuun ja työeläkemaksuun ja kehittämään paikallista sopimista työehdoista.

Ellei hallitukselle kelpaa tällainen linjaus, pitää kai uskoa, että hallituksen tavoitteena tosiaan on sopimusyhteiskunnan murtaminen.

Elinkeinoelämän keskusliitto haikailee liittokohtaisia sopimuksia. Miten ne voisivat olla parempi vaihtoehto kuin keskitetty nollasopimus, työrauha ja tuntuva välillisten työvoimakustannusten alennus?

Raimo Sailas hs.artikkeli@hs.fi
Kirjoittaja on ministeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat