Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvotteluja Ukrainan kriisistä pidetään hengissä lisäajalla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ukrainan konflikti on siirretty kansainvälisen politiikan kakkosriviin, kun länsimaat ja Venäjä ovat keskittyneet kiihtyneeseen kamppailuun vaikutusvallasta Syyrian sodassa. Ukrainassa ei kuitenkaan ole ratkaistu mitään. Uusi vaihe sodassa Itä-Ukrainassa on yhä täysin mahdollinen.

Paljon odotuksia kohdistui viikonvaihteessa niin sanotun Normandian ryhmän eli Saksan, Ranskan, Ukrainan ja Venäjän kokoukseen Pariisissa. Maiden johtajien piti keskittyä nimenomaan Ukrainaan, mutta todellinen pääaihe oli Syyria. Petro Porošenko oli sivustakatsoja, kun Angela Merkel ja François Hollande taivuttelivat Vladimir Putinia keskittymään Syyriassa iskuihin terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Ukrainan konfliktin osalta tehtiin kokouksessa lähes vähin mahdollinen, jolla Minskissä helmikuussa sovittu rauhansuunnitelma pidetään hengissä.

Sopimus oli vaarassa romuttua myöhemmin lokakuussa ja marraskuun alussa Donetskin ja Luhanskin kapinallisalueilla kaavailtuihin paikallisvaaleihin. Vastoin Ukrainan lakeja järjestettävillä vaaleilla alueet irtaantuisivat helmikuussa solmitusta Minskin sopimuksesta ja romahduttaisivat tulitauon, joka on pitänyt melko hyvin jo kuukauden ajan.

Pariisissa Putin lupasi taivutella kapinallisjohtajat lykkäämään vaaleja muutamalla kuukaudella, jotta Ukrainan parlamentti ehtisi hyväksyä niitä varten uuden lain alueiden itsehallinnosta.

Venäjä pitää edelleen kiinni virallisesta versiostaan, jonka mukaan se ei ole osapuoli Itä-Ukrainan sotatoimissa. Virallinen versio ei muuttunut, kun Etyjin tarkkailijat viime viikolla näkivät Luhanskissa uusinta sotateknologiaa edustavan venäläisen raketinheitinjärjestelmän.

Eteneminen kohti Ukrainan lakien mukaisesti järjestettäviä paikallisvaaleja on kuitenkin edelleen tuskaisaa. Porošenko pyrkii saamaan parlamentissa kokoon itsehallintolakien hyväksymiseen tarvittavan määräenemmistön pitämällä samalla tiukasti kiinni siitä, että Ukrainan Venäjän-vastainen raja pitää palauttaa kokonaan takaisin Ukrainan valvontaan vuodenvaihteeseen mennessä. Se vaikuttaa nyt mahdottomalta tavoitteelta.

Toivo käänteestä parempaan lännen ja Venäjän välit pilanneessa Ukrainan kriisissä riippuu hyvin paljon siitä, mitä Syyriassa tapahtuu tulevina viikkoina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat