Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omistusten julkisuus jää yhä vajaaksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Valtiovarainministeriö kertoi perjantaina valmistelevansa lakiesitystä arvopaperien säilytyksen avaamisesta kilpailulle. Uusi laki mahdollistaisi sen, että suomalaiset sijoittajat pystyvät piilottamaan omistuksensa hallintarekisterin suojaan ulkomaille. Julkisista rekistereistä ei tuolloin enää selviäisi todellisen omistajan nimi, vaan ainoastaan arvopapereita säilyttävän pankin tai yrityksen tiedot.

Hallitus kaavailee vievänsä lain eduskuntaan syksyn aikana.

Hallintarekistereitä koskevan lakiesityksen nopea eteneminen oli yllätys, sillä Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmassa ei ole asiasta mainintaa. Valtiovarainministeriö ja elinkeinoelämä ovat runnoneet lakia eteenpäin jo vuosia, mutta sen säätämistä on hidastanut voimakas vastustus. Lakia on kritisoitu siitä, että se heikentää omistusten julkisuutta sekä helpottaa veronkiertoa.

Viime vuonna lausuntokierroksella kriittisiä kommentteja esittivät muiden muassa syyttäjälaitos, talousrikostutkijat, journalistijärjestöt ja osakesäästäjät. Verottajan mukaan hallintarekisterit heikentävät viranomaisten tiedonsaantimahdollisuuksia.

Suomessa toimii nyt vain yksi arvopaperikeskus, jota hoitaa belgialainen Euroclear Finland. Se ylläpitää arvo-osuustilejä, joille sijoittajat tallettavat omistamansa arvopaperit. Arvopaperikeskus hoitaa myös selvitys- ja liikkeellelaskupalveluita, osakasluetteloita ja sisäpiirirekistereitä.

Hallintarekisterilakia perustellaan sillä, että uudistus liittää Suomen nykyistä tiiviimmin osaksi eurooppalaisia pääomamarkkinoita. Lisäksi arvopapereiden säilytyskustannusten oletetaan laskevan, kun monopolin rinnalle tulee kilpailua.

Lain taustalla on EU:n arvopaperikeskusasetus, joka tuli voimaan syyskuussa 2014. Valtiovarainministeriön viime perjantaisessa tiedotteessa todetaan, että asetus velvoittaa Suomen avaamaan arvopaperien säilytyksen kilpailulle. Vaikka monopoli purettaisiin, Suomen ei silti olisi pakko ottaa käyttöön hallintarekisterijärjestelmää.

Suomi haki EU:lta aiemmin asiasta poikkeamaa, ja se myös myönnettiin. Halutessaan Suomi voisi säilyttää nykyisen suoran omistuksen mallin. Suomen poikkeus ei kuitenkaan välttämättä menisi läpi EY-tuomioistuimessa, jos joku valittaisi asiasta.

Nyt valmisteltava laki on parempi kuin edellinen versio viime vuodelta. Tuolloin kovinta kritiikkiä esitettiin siitä, että omistusten julkisuus heikkenisi merkittävästi. Tähän asti kuka tahansa on voinut mennä arvopaperikeskukseen tarkistamaan pörssiyhtiöiden omistajat. Omistusten piilottamisen seurauksena esimerkiksi viestimillä ei olisi ollut mahdollisuutta tarkistaa keskeisten poliitikkojen tai virkamiesten omistuksia ja sitä kautta sidonnaisuuksia.

Uudessa ehdotuksessa julkisuutta on parannettu. Kaavailussa on reaaliaikainen nettipalvelu, josta kuka tahansa voi käydä tarkistamassa arvopapereiden omistustietoja. Ne on koottu säilyttäjien omista asiakasjärjestelmistä.

Kun järjestelmä saadaan pystyyn, suomalaisten omistusten avoimuus säilyy nykyisellään. Mutta tämä koskee vain Suomessa toimivia sijoituspalveluyrityksiä.

Lain suurin ongelma on, että se sallii suomalaisten sijoittajien piiloutumisen ulkomaisiin hallintarekistereihin. Aiemmin laki kielsi sen. Valtiovarainministeriön mukaan suomalaisten ulkomailla olevia säilytyksiä ei myöskään saada yleisöjulkisuuden piiriin, koska "Suomen lainsäädännöllä ei voida säätää muiden maiden järjestelmistä".

Sitä pitäisi silti yrittää. Mikään ei estä Suomea vaatimasta, että myös ulkomaiset sijoituspalveluyritykset, jotka tarjoavat palveluitaan suomalaisille, sitoutuvat yleisöjulkisuuteen. Jos omat voimat eivät riitä, Suomen pitäisi ajaa asiaa myös EU:ssa, sillä veronkierron ja harmaan talouden torjunta koskettaa kaikkia jäsenmaita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat