Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juha Sipilä ammentaa historiaansa sodanjälkeisestä jälleenrakennuksesta

Pääkirjoitus
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

"Historia alkaa huomisesta, se luetaan lopusta alkuun", laulaja Juice Leskinen lausui juhlarunossaan Maamme-laulun 150-vuotisjuhlassa keväällä 1998. Entinen opettajani, poliittisen historian professori Seppo Hentilä, siteerasi Leskisen runoa virkaanastujaisluennossaan seuraavana syksynä.

Hentilän mukaan Leskisen säkeeseen kiteytyy ajatus historian julkisesta käytöstä, historiapolitiikasta. Kulloinenkin aika tulkitsee menneisyyttä omista lähtökohdistaan vaikuttaakseen huomisen politiikkaan. Poliitikot käyttävätkin surutta historiaa perustellessaan päätöksiään.

Historiantutkija, professori Yrjö Blomstedt kiteytti asian aikoinaan näin: "Menneisyyden peilistä nykyaika etsii aina omaa kuvajaistaan."

Mitä näkyy pääministeri Juha Sipilän (kesk) peilistä? Sipilä viittaa puheissaan usein sodanjälkeiseen jälleenrakennuksen aikaan. "Sotien jälkeen Suomi teollistui ja nousi köyhyydestä ennennäkemättömällä ahkeruudella, sitkeydellä ja yhteen hiileen puhaltamisella. Tämän takasi ennen muuta halu mennä eteenpäin. Suomi uskalsi tehdä rohkeita ratkaisuja. Näin on toimittava myös tänään ja lähivuosina", Sipilä sanoi 16. syyskuuta Yleisradiossa pitämässään puheessa.

Seuraavana päivänä jälleenrakennuksen ajan ahkeruutta kehuivat kolmen hallituspuolueen puoluejohtajat Sipilä, Alexander Stubb (kok) ja Timo Soini (ps) yhteiskirjoituksessaan.

Historiapolitiikka tarkoittaa sitä, että poliitikko valikoi menneisyydestä nykypolitiikkaa tukevan tarinan.

"Nykypäivän keskustelua politiikasta ja taloudesta väitetään usein historiattomaksi. Väitän kuitenkin, että samaan aikaan meitä vaivaa myös käänteinen ilmiö: historiaan juuttuminen", Sipilä sanoi syyskuussa Paasikivi-seuran UKK-luennossa. Hän tarkoitti, että politiikassa on juututtu 1970–1990-lukujen konsensuksen toimintatapoihin, vaikka maailma on nyt monimutkaisempi kuin silloin.

"Eilisen totuus voi olla tänään vanha", Sipilä sanoi. Eilisen konsensusmalli ei siis toimi, mutta toissapäivän uhrimieli kyllä.

Seppo Hentilä piti viime syksynä jäähyväisluentonsa professorina. Hän puhui jälleen historiapolitiikasta.

Tällä kertaa hän siteerasi Tenavat-sarjakuvaa. Siinä Eppu toteaa: "Olisi tyhmää kantaa huolta huomisesta. Eikö olisi viisaampaa ajatella vain tätä päivää?"

Jaska Jokunen vastaa: "Ei, silloin vaipuisimme vain epätoivoon. Jaksan uskoa siihen, että eilisestä tulee parempi."

Marko Junkkari marko.junkkari@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat