Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

NSA:n urkinnasta seurasi lasku myös yrityksille

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuspalvelun NSA:n harjoittaman vakoilun hinta kasvoi tiistaina taas suuremmaksi.

Edward Snowden paljasti pari vuotta sitten, että NSA seuraa Euroopassakin ihmisten puheluja ja tietoliikennettä. Vakoilutapauksella on ollut jo kova poliittinen hinta, ja nyt nousee myös sen välillinen taloudellinen hinta.

EU-tuomioistuin päätti, että Yhdysvaltain ja EU-komission tekemä tietosuojaa koskeva sopimus, Safe Harbor, on pätemätön. Se on sallinut yritysten siirtää tietosuojan piiriin kuuluvia tietoja Euroopasta Yhdysvaltoihin, koska osapuolten tietosuojan katsottiin olevan kunnossa.

Ehkä tärkein tuomioistuimen tiistaiseen ratkaisuun vaikuttanut seikka oli NSA:n vakoilutapaus. Se osoitti yksiselitteisesti, ettei tietosuoja ole Yhdysvalloissa käytännössä kunnossa. NSA pääsee käsiksi yritysten Amerikkaan siirtämiin tietoihin.

EU-tuomioistuimen ratkaisu tuottaa huomattavia ongelmia yrityksille, jotka siirtävät itse tai alihankkijoidensa välityksellä tietoja Euroopasta Yhdysvaltoihin. Tällainen liikenne on yleistä. Tuhannet yhtiöt nojaavat Safe Harboriin. Nyt yksi niiden liiketoiminnan laillisuuden tukipilareista on kaadettu. Syylliseksi tuskin katsotaan tuomioistuinta. Moni pitää syypäänä NSA:ta, joka teki toiminnallaan lopulta myös yrityksille hallaa.

Yritykset voivat laatia tilalle sopimuksia, joilla niiden palveluja käyttävät suostuvat tietojen siirtoon. Tiedossa on valtava määrä ylimääräistä työtä.

Eurooppa on tietosuoja-asioissa Yhdysvaltoja tiukempi. Euroopassa tulkitaan, että lupa on saatava sellaisessa muodossa, että kukin antaa lupansa täysin vapaaehtoisesti ja yksiselitteisesti.

Yhdysvaltain hallinnon pääsy tietosuojan piiriin kuuluviin asioihin on uhka myös amerikkalaisille yrityksille. Keksintöihin ja tutkimukseen nojaavissa yrityksissä luotetaan jo enemmän eurooppalaiseen, tiukempaan sääntelyyn.

Lopputulos – koko ajan kohoavan hinnan ohella – NSA-urkinnasta ja EU-tuomioistuimen päätöksestä voi olla se, että eurooppalaiset tiukemmat tietosuojasäädännöt ja -käytännöt leviävät Atlantin taakse, kun Eurooppa ja Yhdysvallat yhteensovittavat tietosuojalakejaan ja vapauttavat keskinäistä kauppaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat