Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työaika säästää rahaa – ei ehdi virka-aikaan auki oleviin liikkeisiin

Pääkirjoitus
 
Katja Kuokkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen toimittaja.

Hedelmäpussin läpi loistavat siniset silmät. Katse saa aikaan sellaisen syyllisyyden, että pussi on kiepautettava ympäri.

Muovista kurkkii äidin opiskelutoverin rakas nukke 1950-luvulta. Kuminauhat ovat hapertuneet poikki, siksi se lojuu palasina odottamassa pääsyä korjaajalle. Omistaja on luovuttanut aarteensa minulle jo kuukausia sitten, koska asun Helsingissä. Korjaajat ovat Suomessa harvassa.

Pulma on, ettei nukkeliikkeeseen ehdi. Se on auki maanantaista torstaihin kello 10–17, jolloin pitää olla töissä. Uutistoimittajan vuorotöissä pääsisi joskus virka-aikaan kaupungille, mutta tänä syksynä teen poikkeuksellisesti päivätöitä.

Seuraava ongelma syntyy, kun tukka alkaa roikkua silmillä. Kampaajalla ei ole lähiviikkoina vapaana yhtään aamu- tai ilta-aikaa. On mentävä pomon luo ja sovittava, että tunnit tehdään etukäteen.

Tukkaväri päässä ehtii ottaa aukioloajat puheeksi. Aamut, illat ja lauantait ovat kampaajan mukaan ylivoimaisesti kysytyimmät ajat. Tulisi pitkät päivät, jos ottaisi asiakkaan aamukahdeksalta ja jatkaisi pitkälle iltaan, hän pohtii.

Uudet asiakkaat tosin kuulemma poikkeavat liikkeeseen aina silloin, kun on töissä muulloin kuin virka-aikaan.

Harmi, että pienet liikkeet ja kampaajat ovat yleisesti auki vain silloin, kun myös asiakkaat ovat töissä. Vaikka epätyypillisistä työajoista ja -suhteista puhutaan paljon, valtaosa meistä tekee päivätöitä.

Vuorotöissä on Tilastokeskuksen mukaan alle neljäsosa suomalaisista. Hieman useampi kuin joka kymmenes palkansaaja käy töissä viikonloppuisin.

Tosin hallitus on vapauttamassa kaupan aukioloajat, ja varsinkin palveluammateissa olevista naisista joka neljäs palvelee muita viikonloppuisin.

Helsingin kauppakamaria johtava Pia Pakarinen sanoo, että jos leipä on kiinni asiakkaista, aukioloista kannattaa päättää asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Pitkiä ilta-aukioloja on joskus, mutta Pakarisen mukaan asiakkaat pitäisi totuttaa siihen, että tiettynä iltana kaikki kaupunginosan liikkeet olisivat auki.

Pienyrittäjätkin voisivat harkita vuorotöitä. He laatisivat itselleen välillä aamuvuorot ja välillä iltavuorot.

Kiitollisia olisivat erityisesti ne asiakkaat, jotka eivät koskaan pääse töistä edes lyhyesti asioille. Naisista heitä on Tilastokeskuksen mukaan joka neljäs ja miehistä joka kymmenes.

Lopulta livahdan töistä sen verran aikaisin, että nukke pääsee korjattavaksi.

Katja Kuokkanen katja.kuokkanen@hs.fi
Kirjoittaja on featuretoimituksen toimittaja.

Oikaisu (HS 10.10.2015): Torstaina 8. lokakuuta merkintöjä-kolumnissa kerrottiin Pia Pakarisen johtavan Helsingin kauppakamaria. Hän johtaa Helsingin seudun kauppakamarin vaikuttamistyötä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat