Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuutto ravistelee suomalaisten me-henkeä – pitäisikö suomalaisuuden rajat piirtää uudestaan?

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen on tullut tänä vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen oikein päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto & Reuters, grafiikka: Boris Stefanov HS.

Monen lienee vaikea vielä tässä vaiheessa sisäistää, että rajan yli ei saavu pelkästään turvapaikanhakijoita vaan tulevia suomalaisia. Vaikka kaikki eivät jää Suomeen, he eivät ole vain käymässä. Ei kannata ensimmäisenä kysyä: "Koskas ajattelit lähteä takaisin?"

Turvapaikanhakijat ovat vielä he, eivät me. Miten kauan menee, ennen kuin heistä tulee meitä?

Suomessa oli viime viikolla käymässä kiinnostava vieras, Harvardin yliopiston professori Robert Putnam. Hän singahti kuuluisuuteen kaksikymmentä vuotta sitten kirjallaan Bowling Alone (Yksin keilaamassa), jossa hän kuvaa sosiaalisen pääoman rapistumista Yhdysvalloissa 1960-luvulta alkaen.

Sosiaalinen pääoma tarkoittaa ihmisten välisiä verkostoja ja vuorovaikutusta sekä ihmisten tuntemaa luottamusta toisiinsa ja yhteiskuntaan. Putnamin teesin mukaan sosiaalisella pääomalla on isoja heijastusvaikutuksia: mitä enemmän sitä on, sitä paremmin kaikki voivat. Rikollisuutta on vähemmän, korruptiota ei juuri ole, koulujen oppimistulokset ovat parempia ja jopa elinajanodote kasvaa.

Vahvan sosiaalisen pääoman maat ovat yleensä hyvin toimivia demokratioita, joissa tuloerot ovat pieniä ja tasa-arvoasiat kohtuullisella mallilla – ja jotka ovat etnisesti yhä varsin yhtenäisiä.

Kuten Pohjoismaat.

Mitä tällaisille onneloilta kuulostaville maille tapahtuu, kun niihin kohdistuu äkillinen muuttoaalto – varsinkin kun muuttajat eivät ole samasta etnisestä ryhmästä?

Putnam alkoi tutkia muutama vuosi sitten, mitä seurauksia diversiteetillä eli monimuotoisuudella on ollut Yhdysvaltain kaltaisessa kansojen sulatusuunissa. Tulokset eivät siellä ole rohkaisevia.

Putnamin mukaan etninen monimuotoisuuskin syö sosiaalista pääomaa. Mitä monimuotoisempi ympäristö, sitä pienempi on luottamus eri ihmisryhmien välillä – ja yllättäen myös eri ryhmien sisällä. Ihmisillä on vähemmän ystäviä, eikä yhteinen tekeminen toisten kanssa huvita. Poliittinen aktiivisuus vähenee ja television katsominen lisääntyy. Ihmiset vetäytyvät kuoreensa kuin kilpikonnat, Putnam kuvasi suomalaisyleisölle – joka ei oikein tiennyt, mitä ajatella.

Oppinut professori kävi siis kertomassa, että rajan takaa leviävä kulttuurinen monimuotoisuus heikentää niin tulijoiden kuin kantaväestönkin luottamusta yhteiskuntaan?

Ei ihan niinkään.

Putnamin mukaan monimuotoisuus on ihmisen luoma käsite, joka elää ajassa. Vielä jokunen vuosikymmen sitten Yhdysvalloissa esimerkiksi italialaistaustaisen ja pohjoiseurooppalaistaustaisen avioliitto oli "seka-avioliitto", jossa ylitettiin isoja ryhmien välisiä rajoja.

"Rajat voi määritellä uudelleen. Vanhoja voi pyyhkiä pois ja uusia piirtää tilalle", Putnam sanoo.

Putnam luottaa koulutukseen, oppimiseen ja ihmisen loputtomaan kykyyn sopeutua isoihin yhteiskunnallisiin muutoksiin. Muutokset ottavat alkuun lujille, mutta pitkällä aikavälillä tulee myös hyötyjä.

Putnamin mukaan suomalaisten pitäisi – ajan myötä – piirtää suomalaisuuden rajat uudestaan.

"Älkää ajatelko, että heistä pitää tulla sellaisia kuin me. Ajatelkaa ennemmin, että on luotava uusi 'me' ", Putnam sanoo.

Miten se sitten tapahtuu? Putnamilla ei ole valmiita reseptejä.

Jotain uutta identiteettiä on jo idullaan Helsingissä, jossa maahanmuuttajia on enemmän kuin muualla Suomessa, yli kahdeksan prosenttia väestöstä. Toisaalta Helsingissäkin on maahanmuuttajien suosimia alueita, joita kantasuomalaiset jo karttelevat. Miten luoda uutta suomalaisuutta, kun ryhmät tuntuvat vain eriytyvän toisistaan?

Putnamin mukaan kyseessä on normaali kehityskulku. Maahanmuuttajien entinen sosiaalinen pääoma on muuton seurauksena romahtanut, joten heillä on tarve luoda uutta – ensin omassa ryhmässä. Vasta sen jälkeen syntyy yhteys kantaväestöön, jos on syntyäkseen. Jos kotoutuminen onnistuu.

Erottavia tekijöitä jää aina, kuten uskonto. Mutta maahanmuutosta syntyvä uudenlainen Suomi vaatii syntyäkseen jotakin kaikille yhteistä. On vaikea vielä nähdä, mikä se yhteinen juttu uudessa suomalaisuudessa voisi olla. Ehkä tänne jo juurtuneet maahanmuuttajat voisivat auttaa sen määrittelyssä.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimituksen
esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat