Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahaliiton kehitystyö jäänee paikkailuksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan rahaliitosta on syntynyt viime aikoina vino pino kotimaisia ja ulkomaisia tutkimuksia. Kiinnostus teemaa kohtaan kertoo paljon siitä, että arvosana rahaliiton onnistumisesta on laskenut euroalueen velkakriisin aikana. Koko järjestelmän tulevaisuus nähdään epävarmana. Jotain tarvitsisi tehdä, koska liitosta ei haluta luopua.

Viime viikolla työnsä julkisti valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) asettama työryhmä. Suomen Pankin johtokunnan neuvonantajan Antti Suvannon johdolla toimineen ryhmän tehtävänä oli auttaa Suomea vastaamaan haluamallaan tavalla niihin ehdotuksiin, joita rahaliiton kehittämiseksi voi lähiaikoina tulla.

Suvannon ryhmä hahmottelee Emun kehitykselle kaksi väylää. Ensimmäinen on "keskitetyn ohjauksen Emu" ja toinen "markkinakurin Emu".

Jos edetään keskitetyn ohjauksen tietä, vahvistetaan EU:n kykyä ohjata jäsenvaltioiden finanssi- ja talouspolitiikkaa entistä tarkemmin. Se tarkoittaisi nykyistä suurempaa riskien ja vastuiden yhteisyyttä – yhteisvastuuta.

Jälkimmäinen tie tarkoittaisi sitä, että unioni alkaisi vähentää jäsenvaltioiden kaitsemista. Talous- ja finanssipolitiikka olisi nykyistä selvemmin kansallista. Tämä tarkoittaisi myös sitä, että unionin mahdollisuudet patistaa euroaluetta yhtenevään, kokonaisuuden etua kasvattavaan suuntaan vähenisivät. Looginen seuraus olisi myös se, että ongelmiin joutunut valtio pitäisi päästää velkajärjestelyyn.

Työryhmä jättää kertomatta, kumpaa tietä Suomen kannattaisi edetä. Mutta kun teksti asetetaan aiempien, samaa teemaa syynänneiden tekstien joukkoon, selvitysten kokonaisuus kallistuu tukemaan entistä väljempää ja markkinakuriltaan vahvistettua rahaliittoa. Tätä suositteli myös muutama viikko sitten oman Emu-selvityksensä julkistanut Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Suvannon ryhmän selvitys muistuttaa myös toisen tien ongelmasta: keskitetty – riskejä yhteisvastuullistava – menettely edellyttäisi EU-tason demokraattisten järjestelyjen vahvistamista, jotta järjestelmän hyväksyttävyys kestäisi. Työryhmä jättää mainitsematta, että sellainen vahvistaminen tai vahvistuminen ei ole kovin todennäköistä.

Rivien väleistä on luettava se suositus, että markkinakurin kasvattaminen voisi olla oikea tie, jos rinnalle saataisiin velkajärjestelyn mahdollisuus ja mekanismi, joka auttaisi voittamaan euroalueen lyhytaikaisia häiriöitä. Sellainen on jo olemassa: Euroopan vakausmekanismi, joka lainoittaa euromaiden pääomituksen turvin vaikeuksiin joutunutta maata.

Emu-selvityksillä on kaksi isoa ongelmaa. Ensimmäinen on mallien ja todellisuuden välinen ongelma, toinen mallien ja politiikan realiteettien välinen ongelma.

Markkinakurin lisääminen nykyiseen Emuun on kaikin puolin suositeltavaa. Ongelma on, että rahaliitto sekavine käytäntöineen, kiireessä luotuine paikkauksineen ja ylivelkaantuneine jäsenmaineen on luomus, jota on vaikea korjata luhistamatta koko rakennelmaa. Jos Emun saisi luoda alusta ja tyhjältä pöydältä, tilanne olisi toinen.

Toinen ongelma on se, että poliittiset päättäjät eivät edelleenkään suhtaudu rahaliittoon ilman poliittisia paineita ja laskelmointia.

Markkinakurin kasvattamista kyllä kaivataan, mutta osa jäsenmaista ei nielaise helposti suunnan edellyttämiä ratkaisuja – jossain päin nekin näyttävät liiaksi yhteisvastuulta äänestäjille myytäväksi, jossain päin taas liian raadollisilta.

Odotettavissa on, että eteenpäin mennään tutkimuksista riippumatta päivä kerrallaan, improvisoiden ja ilman pitkän aikavälin tavoitetta. Silloin päädytään sekaviin hybridimalleihin, ja paikkaa korjataan paikalla. Rahaliiton toiminnan johdonmukaisuus ja liiton vakaus eivät nykyisestä kasvaisi. Siihen hallituksen tulee varautua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat