Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaisten romahdus ei johdu vain pakkolaeista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kommentoi maanantaina HS:n haastattelussa ronskisti puolueen sisäisiä kriitikoita.

"Ei niillä ole mitään, minne mennä", Soini tokaisi.

Torstaina Ylen puoluekannatuskyselyssä selvisi, että kyllä on. Virta vie demareihin – ja ennen kaikkea katsomoon.

Taloustutkimuksen tekemässä kannatuskyselyssä oli poikkeuksellisen suuria siirtymiä. Perussuomalaisten kannatus on rojahtanut kuukaudessa peräti 4,3 prosenttiyksikköä. Huhtikuun eduskuntavaalitulokseen verrattuna perussuomalaisten kannatuksesta on kadonnut seitsemän prosenttiyksikköä.

Soini selitti kannatuksen laskua hallituksen kustannuskilpailukykypaketilla, jossa pakkolaeilla olisi leikattu työntekijöiden palkkoja ja lomia.

Sdp on vastustanut hallituksen toimia, ja sen kannatus nousikin kyselyssä reippaasti kuukauden takaisesta. "Siirtymä demareihin on ilmiselvä. Duunarimiehiltä tuli varoitus", Soini totesi torstaina.

Ylen kyselyn tausta-aineiston mukaan perussuomalaiset menettivät erityisesti työntekijämiesten kannatusta. Sdp vahvistui samassa ryhmässä.

Siirtymä perussuomalaisista demareihin on siis selvä, mutta pakkolait tuskin ovat koko selitys.

Sdp:n kannatus nousi kuukauden takaiseen verrattuna peräti 3,9 prosenttiyksikköä. Jos demareiden nousua vertaa eduskuntavaalitulokseen, nousu on selvästi pienempi eli 1,8 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten kannattajien pettymys puolueen hallituspolitiikkaan on ilmeisesti kokonaisvaltaisempaa.

Vastoin vaalilupauksia puolue hyväksyi Kreikan kolmannen tukipaketin, ja puolueen tiukasta maahanmuuttolinjasta huolimatta Suomeen tulee ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Turvapaikkapolitiikkaan pettyneet perussuomalaiset tuskin siirtyvät demareihin. Todennäköisesti iso osa perussuomalaisten kaikonneista kannattajista onkin jäänyt katsomoon.

Puoluejohtajat usein korostavat, että puolueiden kannatuskyselyt ovat vain poliittista viihdettä – ja ainoa todellinen mittari on vaalitulos. Siitä huolimatta kannatuskyselyillä on iso vaikutus myös reaalipolitiikkaan. Varsinkin, kun muutokset ovat rajuja.

Soinilla on nyt suuri työ pitää puolueensa eduskuntaryhmä hallituksen vaikeiden päätösten takana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat