Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi fiksut yritykset päätyvät tyhmiin ratkaisuihin?

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Professori Jerry B. Harvey kuvailee (Organizational Dynamics, 17/1988) "Abilenen paradoksia".

Harvey pelaili kuumana kesäpäivänä vaimonsa ja appivanhempiensa kanssa terassilla dominoa ja siemaili kylmiä juomia. Kaikki oli hyvin.

Sitten appiukko keksi, että kannattaa ajaa illalliselle Abileneen. Hetken miettimisen jälkeen kaikki kiittelivät ideaa. Seurasi pitkä pölyinen matka ilmastoimattomassa autossa. Ruoka oli närästyslääketeollisuuden unelma.

Professori yritti matkan päätyttyä: "Ihan kiva reissu."

Lopulta anoppi rikkoi hiljaisuuden: "Minusta tämä oli alun perinkin huono ajatus. Mutta suostuin, kun te muut olitte niin innoissanne."

Seurasi hämmentynyttä keskustelua. Jokainen kertoi halunneensa jäädä terassille, mutta kannattaneensa ideaa, kun muut olivat innoissaan lähdöstä. Neljä fiksua ihmistä oli tehnyt täysin toisin kuin jokainen heistä oli erikseen halunnut.

Abilenen paradoksi soveltuu organisaatioiden tarkastelemiseen. Joskus organisaatiot päätyvät toimimaan täysin toisin kuin mitä niissä olevat ihmiset haluavat ja mitä he pitävät oikeana.

Näin käy, kun pelätään. Jos suunnittelussa ja keskustelussa ei olla avoimia, kaikki tekevät vääriä oletuksia toistensa haluista. Organisaatio voi lähteä kulkemaan suuntaan, jota kukaan ei halunnut.

Ihmiset pelkäävät, että rehellinen joutuu silmätikuksi, saa jonkinlaisen rangaistuksen. Ajatellaan, että suunsa kiinni pitävä kerää kiitoksen: lisää palkkaa tai vaikka paremman urakehityksen.

Amerikkalainen riskisijoittaja Guy Kawasaki kiteyttää Abilenen paradoksin siten, että fiksut yritykset, joissa on älykkäitä ihmisiä, päätyvät tekemään typeryyksiä. Hän muistuttaa, että konsensuksella, vakaumuksella ja yrityksen johtajuudella on vaikutusta paradoksin syntymiseen.

Kun konsensus tavoitteesta alkaa vahvistua, usko linjauksen oikeellisuudesta voimistuu. Lisäksi pomo tekee selväksi omat linjauksensa, vääriä kysymyksiä ei enää uskalleta tehdä eikä projektia uhkaavia tietoja tuoda muiden nähtäväksi.

Abilenen paradoksi voi olla yksi tapa selittää sitä, miksi kaksi niin fiksua mutta ylimmän johtajistonsa pelossa elänyttä yhtiötä kuin Volkswagen ja matkapuhelin-Nokia päätyivät täysin järjettömiin ja yhtiön kannalta tuhoisiin linjauksiin.

Uskalsiko kummassakaan yhtiössä kukaan nousta sanomaan appiukolle, että nyt ei pidä mennä Abileneen?

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Twitter: PaavoRautio1
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat