Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisas Nobel-valinta voimistaa toiveikkuutta Pohjois-Afrikassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Norjan Nobel-komitean vuosittaiset ratkaisut rauhanpalkinnon jakamisessa nostattavat usein onnittelujen ja kehujen ohessa moitteita ja katkeraakin arvostelua. Tänä vuonna harva ratkaisuun pettyneistäkään löytää moitittavaa palkinnon myöntämisestä ryhmälle, joka on ratkaisevasti edistänyt Pohjois-Afrikassa ainutlaatuista rauhanomaista demokratiakehitystä.

Nobelin rauhanpalkinnon sai perjantaina Tunisian ammattiyhdistysten ja kansalaisjärjestöjen "demokratiakvartetti", jonka käynnistämät neuvottelut johtivat viime vuonna uuden perustuslain hyväksymiseen ja kaikkien osapuolten kunnioittamiin vapaisiin vaaleihin.

Tunisian neuvottelijoiden palkitseminen oli Nobel-komitealta viisas ratkaisu. Pienen Tunisian kehityksellä on erityistä merkitystä keskellä Pohjois-Afrikan ja laajemman Lähi-idän sekasortoa, pakolaiskriisejä ja autoritaarisia hallintoja.

Päätyminen nykyiselle demokratiauralle ei ole ollut itsestäänselvyys, eivätkä naapuruston uhkakuvat ole väistyneet. Nobelin rauhanpalkinto tuskin tekee erityistä vaikutusta niihin islamisteiksi ilmoittautuviin terroristiryhmiin, jotka murhasivat iskuissaan ensin runsaat 20 ihmistä pääkaupungissa Tunisissa viime maaliskuussa ja 36 ihmistä lisää turistien suosiman Soussen läheisyydessä kesäkuussa. Palkinto voi kuitenkin vaikeuttaa ääriryhmien yrityksiä houkutella Tunisian kehityksessä syrjäytyneitä nuoria joukkoonsa.

Ääriryhmille Tunisian demokratian epäonnistuminen on erityisen tärkeää, koska sen onnistumisen perustana on maallisten ryhmien ja islamistien yhteistyö. Tunisian poliitikot osoittavat rohkeutta. Terrori-iskujen uhka on heille jatkuvasti läsnä.

Palkittu demokratiaryhmä astui kuvaan kaksi vuotta sitten, kun arabikansannousujen perintö uhkasi sammua myös maassa, jossa se syntyi. Kahden ay-liiton, ihmisoikeusjärjestön ja juristien liiton komitea johdatteli maalliset ja islamistiset poliitikot sovintoon uuden perustuslain tekstistä viime vuoden alussa.

Maallisten puolueiden liitto Nida Tunis voitti vaalit vuoden lopussa. Toiseksi jäänyt maltillinen islamistipuolue al-Nahda hyväksyi tuloksen ja on mukana Nida Tunisin johtamassa hallituksessa. Se on rauhanpalkinnon arvoinen suoritus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat