Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorisotakuu opetti uutta tapaa toimia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Juha Sipilän (kesk) hallitus ei ole ensimmäinen hallitus, jolla on kärkihankkeita – toimia, joita hallitus ajaa kautensa aikana tavoitteellisesti ja äänekkäästi ja joille annetaan erityishuomiota myös budjetissa.

Yksi edellisen hallituksen näkyvimmistä kärkihankkeista oli vuoden 2013 alussa käyttöön otettu nuorisotakuu, jolla on haluttu tasoittaa nuorten tietä koulutukseen ja työelämään.

Nuorisotakuun mukaan jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja jokaiselle alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tulisi tarjota työ-, opiskelu-, työkokeilu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautumisesta. Vuoden 2014 yhteishaussa voimaan tuli lisäksi koulutustakuu, jolla halutaan turvata koulutuspaikka kaikille nuorille peruskoulun jälkeen.

Taustalla on huoli siitä, että varhainen työttömyys voi aiheuttaa pahoja lommoja myöhempään työuraan ja sen myötä tuloihin ja eläkkeeseen. Samoin tiedetään, että ilman mitään jatkokoulutusta työmarkkinoilla on nykyisin huterassa asemassa.

Nuorisotakuuhanke laajeni, ja siihen on kuulunut lisäksi nuorten aikuisten osaamisohjelma. Sen kohteena ovat jo vuosia sitten peruskoulunsa päättäneet nuoret aikuiset, jotka ovat jääneet pelkän perusasteen koulutuksen varaan.

Nuorisotakuun myötä myös niin sanottu etsivä nuorisotyö levisi viime hallituskaudella pääkaupunkiseudulta koko maahan. Tarkoituksena on ollut saada ote nuorista, jotka eivät opiskele mitään eivätkä hae töitä. Monet ovat jo syrjäytymisvaarassa.

Nuorisotakuu henkilöityi Sdp:n työministeriin Lauri Ihalaiseen, joka nosti sen ministeriönsä ykkösasiaksi. Toteuttamiseen suunnattiin vuosittain 60 miljoonaa euroa budjettirahaa.

Nykyinen hallitus ajaa nuorisotakuun käytännössä alas. Nuorten aikuisten osaamisohjelma jatkuu ensi vuonna, mutta muuten työministeriöltä leikattiin sen osuus nuorisotakuurahoista eli noin 30 miljoonaa euroa. Myös muut työllistämismäärärahat vähenivät.

Etsivä nuorisotyö jatkuu yhä, vaikka rahoitusta leikataan. Samoin joustava perusopetus niille nuorille, joilla on vaikeuksia saada peruskoulu päätökseen.

Kyseessä on puhtaasti poliittinen linjanveto ja irtiotto Sdp-vetoisesta työllistämispolitiikasta, jossa uskotaan valtion rooliin työllistymisen edistäjänä. Nykyisen hallituksen uskonkappaleena on se, että työpaikkoja alkaa syntyä muutenkin – myös nuorille –, kunhan vain työllistämisestä ja työn tekemisestä tehdään entistä kannattavampaa.

Tämä linja joutuu jo ensi vuonna testiin, kun esimerkiksi palkkatukeen ei ole samalla tavalla varoja kuin aiemmin. Palkkatuki on tarkoittanut valtion harkinnanvaraista tukea työnantajalle, jos tämä on palkannut työnhakijan, jolla on vaikeuksia työllistyä.

Oppositio käytti nuorisotakuun alasajosta useita äkäisiä puheenvuoroja eduskunnan budjettikäsittelyn yhteydessä. Hallituspuolueiden vastaus oli, että nuorisotakuu ei tehonnut odotetusti, vaan nuorisotyöttömyys vain paheni.

Se on totta – kaiken ikäisten työttömyys paheni, koska Suomi oli joutunut taantumaan. Nuorten työttömyyden kestoa ei myöskään onnistuttu patoamaan luvattuun kolmeen kuukauteen. Samaan aikaan työ- ja elinkeinoministeriö muutti te-toimistojen toimintatapaa, vähensi henkilöstöä ja siirsi palveluita verkkoon. Osa nuorista olisi tarvinnut henkilökohtaisempaa otetta.

Vaikeampi on arvioida, miten huono tilanteesta olisi tullut ilman nuorisotakuuta.

On kohtuutonta leimata nuorisotakuu täysin epäonnistuneeksi hankkeeksi pelkkien työttömyyslukujen perusteella. Sillä on ansioitakin.

Paras perintö tulee siitä, että nuorten asioita on toivottavasti opittu katsomaan kokonaisuutena. Takuun pohjalta monessa kaupungissa käynnistyy Ohjaamo-toimintamalli, jossa nuorille tarjotaan työvoima- ja koulutuspalveluita yhdeltä luukulta. Erityisen tärkeää on saada nuoret jatko-opintopolulle, ja siinä nuorisotakuussa onnistuttiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat