Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näkemys poissaoloista on yksipuolinen

Pääkirjoitus
 
Matti Paavonen

Anna-Maija Lehto väitti (HS Vieraskynä 9. 10.), etteivät suomalaiset työolotutkimuksen mukaan olisi aiheetta poissa töistä. Suomalaisilla on keskimäärin vankka työmoraali, kuten Lehto kuvasi. Työolotutkimuksen datasta selviää kuitenkin, että mielestään merkityksetöntä työtä tekevien tai työssään tyytymättömien sairauspoissaoloriski on moninkertainen muihin verrattuna. Näissä tapauksissa syyt tuskin ovat terveydellisiä.

Lehto ei vastannut siihen, vähentäisikö ensimmäisen sairauspäivän karenssi terveydentilaan liittymättömiä poissaoloja. Puolueettoman viranomaisen tulisi hyödyntää käytettävissään oleva tieto ja lähestyä aihetta laajasti.

Esimerkiksi Ruotsissa on huomattu jalkapallon ratkaisuottelujen aiheuttavan sairauspoissaoloja. Suomessa poissaolot ovat noin puolet yleisempiä kuin Ruotsissa, jossa karenssi on käytössä. Voidaan siis melko varmasti todeta, että karenssi vähentäisi turhia poissaoloja.

Karenssin yhteiskunnalliset ja yksilölliset vaikutukset pitäisi analysoida kattavasti, jotta keskustelua voitaisiin käydä tosiasioiden pohjalta. Sairauspoissaoloista on olemassa paljon taustatietoa, mutta Tilastokeskus jättää sen julkaisematta. Työolotutkimuksen aineisto tulisi julkaista nykyistä monipuolisemmin.

Matti Paavonen
ekonomisti, Palvelualojen työnantajat Palta ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat