Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ratin takaa

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lähteenmaa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Galluphaastattelija pysäytti kauppakeskus Itiksessä ja alkoi kysellä työmatkaliikenteestä. Kysymykset herättivät huomaamaan, kuinka vähän sitä aamusta toiseen samoja reittejä ajellessaan ajattelee matkan taittumista: "Eiköhän se ihan mukavasti. . ."

Tämän viikon ajatukset ovat olleet radion aamuohjelman sijaan tiukasti matkanteossa, huomioita ja havaintoja tehden.

Neljäntoista kilometrin matka Itä-Helsingistä Sanomataloon taittuu aamukahdeksan ruuhka-aikaankin alle puolessa tunnissa. Eikä ainoastaan viime torstaina, jolloin kansallinen etätyöpäivä tyhjensi kaupungin sisääntuloväyliä, vaan ihan läpi viikon. Toki monet ulkomailla asuvat tuttavat ovat sanoneetkin, ettei Helsingissä tiedetä ruuhkista mitään.

Kalasatamaan nousevan kauppakeskus Redin rakennustyömaan vaikutus matkantekoon on lähes olematon. Kolme kaistaa kumpaankin suuntaan vie nopeasti ohi aidan takana ammottavan parikymmenmetrisen kraaterin. Sen jälkeen Pasilaa kohti jatkava jono alkaa nykiä, mutta tie keskustaan imee edelleen hyvin.

Ensimmäisen kerran liikenteen virta tökkii vasta Sörnäisten rantatiellä. Matkan tukkoisin osuus alkaa Hakaniemenkadulta jatkuen samanlaisena Rautatieaseman ohi aina Postitalolle. Sieltä Mannerheimintie aukeaa maaseudun suuntaan lähes autiona.

Kaupunkisuunnitteluviraston luonnokset yksityisautojen häätämisestä Hämeentieltä mietityttävät. Paljonko Sörnäisten rantatien automäärä lisääntyy nykyisestä? Toisaalta jo Redin montusta odotettiin sumppua, mutta sellaiseksi se ei kuitenkaan ole muodostunut.

Vuonna 2008 alkaneen taantuman vaikutus keskustan liikennemääriin on ollut tuntuva. Kaupunkisuunnitteluviraston mukaan liikennettä on keskustan rajalla nyt toistakymmentä prosenttia vähemmän kuin vuonna 2007. Muutos tarkoittaa kantakaupungin rajalla noin 32 000:ta autoa vuorokaudessa. Suunta lienee edelleen laskeva.

Huomioita on ehtinyt kertyä myös liikennekulttuurista. Se ei valitettavasti ole yhtä toimivalla tolalla.

Kaikilla on kivaa niin kauan kuin jokainen pysyy omalla kaistallaan. Vilkun käyttäminen kaistanvaihdon haluamisen merkiksi saa kanssa-autoilijat tiivistämään turvavälejä niin, ettei naapuri vahingossakaan mahtuisi eteen.

Naiskuljettajien kunniaksi sanottakoon, että heille naapurin kaistanvaihdon estäminen ei ole kunnia-asia. Heitä odotellessa varmin tapa onnistua kaistanvaihdossa on käyttää kaasua vilkun sijaan.

Jaakko Lähteenmaa jaakko.lahteenmaa@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat